nieuws

Ingekeepte straatsteen voert regen direct in de bodem

bouwbreed Premium

tiel – Regenwater zakt door de inkepingen in de straatsteen Kelt H2O in de bodem. Het profiel laat ruimte tussen de stenen zonder dat de onderlinge samenhang binnen het verband verloren gaat. De stenen kunnen in verschillende verbanden worden gelegd. Fabrikant Kellen uit Tiel levert de Kelt H2O in drie varianten.

De producent noemt de steen geschikt voor infiltratiesystemen die regen via het riool afvoeren en voor onderlagen die de regen direct naar het grondwater afvoeren.

Standaard meet de steen 21 bij 10,5 bij 10 centimeter. De Kelt weerstaat extra zware belastingen. Als betonstraatsteen is de Kelt door en door geproduceerd en leverbaar in elf gangbare kleuren. De variant Lavaro is uitgewassen en heeft een natuurstenen deklaag. De steen heeft een lichte pigmentering en komt in tien standaardkleuren.

De uitvoering als drainagesteen bestaat uit een mengsel van beton en natuursteen en heeft een open structuur. De poreusheid bedraagt 270 liter per seconden per hectare. De fabrikant levert vier standaardkleuren.

Kellen liet wegenbouwer C. Harteman uit Tiel eerder een tasveld aanleggen met een Kelt betonklinker. Het terrein heeft geen riolering; omdat deze leidingen ontbreken kunnen die ook niet breken en kan dus het terrein niet verzakken. De onderlaag bestaat uit 10 centimeter gebroken kalksteen met gradatie 7/14 waaronder 40 centimeter betongranulaat ligt met een korrelgrootte tot 40 millimeter waaronder weer een doek uit PP-weefsel ligt. Met deze ondergrond hoeft de bestrating niet onder afschot aangelegd.

De fabrikant noemt dat ideaal voor opslagterreinen waar heftrucks met een grote aslast rijden. Deze ondergrond lijdt niet onder zettingen die zijn ontstaan bij het aanleggen van sleuven en kolken voor de riolering in een natte periode.

Reageer op dit artikel