nieuws

Houtsnijders

bouwbreed Premium

In het artikel �Nieuwe opleiding tot beeldsnijder in hout� Cobouw, 11 november 2003 (nummer 209) bericht u over de nieuwe opleiding in Deventer voor houtsnijders. U stelt daarin dat er tot voor kort geen opleidingen voor houtbeeldsnijders werden verzorgd in Nederland . Wij juichen de komst van deze nieuwe opleiding toe, maar willen u graag […]

In het artikel �Nieuwe opleiding tot beeldsnijder in hout� Cobouw, 11 november 2003 (nummer 209) bericht u over de nieuwe opleiding in Deventer voor houtsnijders.

U stelt daarin dat er tot voor kort geen opleidingen voor houtbeeldsnijders werden verzorgd in Nederland . Wij juichen de komst van deze nieuwe opleiding toe, maar willen u graag wijzen op de rol die die de Bataviawerf in de afgelopen vijftien jaar heeft gespeeld.

Zo is al het houtsnijwerk op het VOC-schip Batavia gemaakt door leerlingen onder begeleiding van meester-beeldsnijders.

Sinds 1987 verzorgt het beeldsnijdersatelier van de Bataviawerf in lelystad opleidingen tot beeldsnijder. Praktijk en stijltheorie gingen en gaan daarbij hand in hand.

Sindsdien hebben wij enkele tientallen vakbekwame houtsnijders afgeleverd onder wie sommigen ook nu zelf weer leerlingen opleiden. In de komende jaren zullen opnieuw vele honderden beelden en ornamenten worden vervaardigd voor het nieuwe schip �De 7 Provinciën�. Dat zal ook weer deels gebeuren in het kader van een opleiding tot beeldsnijder.

Het merendeel van de ambachtelijke beeldsnijders die op de Bataviawerf hun opleiding hebben gekregen is ook als zodanig werkzaam. Uw stelling dat er in ons land behoefte is aan vakbekwame beeldsnijders in hout onderschrijf ik dan ook zonder meer.

Hans Zaadnoordijk

Directeur Bataviawerf in

Lelystad (www.bataviawerf.nl)

Reageer op dit artikel