nieuws

Helft van het werk in gww met verlies aangenomen

bouwbreed Premium

gouda – Op bijna de helft van alle projecten in de grond-,water- en wegenbouw wordt momenteel met verlies ingeschreven. Aannemers schrijven onder kostprijs (inclusief algemene kosten) in om het werk te bemachtigen. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Vianed.

Een kwart van de werken wordt gelijk aan de kostprijs aangenomen. “De prijsontwikkeling in de gww-sector blijkt nog steeds in een negatieve spiraal te zitten”, aldus woordvoerder H. Dragt van Vianed. “Van de bedrijven geeft 47 procent aan dat het prijspeil ten opzichte van het eerste helft van het jaar verder is verslechterd is.”

Dat de gww-bedrijven in zwaar weer zitten, blijkt ook uit de omzetten. Die zijn gemiddeld met ruim 10 procent teruggelopen in vergelijking met vorig jaar. Zo�n 80 procent van de aannemers meldt een teruggang van de omzet. Veel ondernemingen zijn daarop gaan saneren met een inkrimping van het totale personeelsbestand van 5,5 procent als gevolg. Gelet op de marktontwikkelingen verwachten de bedrijven verdere inkrimping met nog eens 6,5 procent. Dat zou betekenen dat het aantal werknemers in de branche in ruim een jaar tijd met bijna 14.000 terugloopt.

Vianed zegt zich grote zorgen te maken. “Uit de bouwprognose blijkt dat de markt rond 2006 pas zal gaan aantrekken. Naast de massale uittreding die nu gaande is, zal rond die tijd ook de naoorlogse generatie de sector gaan verlaten, waarmee veel vakmanschap verloren gaat. Wil de sector en de samenleving dan over voldoende vakbekwame mensen beschikken, dan zullen overheid en bedrijfsleven nu hun verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Reageer op dit artikel