nieuws

Heijmans gaat voor vergroting van winst

bouwbreed

rosmalen – Heijmans gaat komende jaren prioriteit geven aan het vergroten van de winst. Dat is volgens het Rosmalense bouwconcern nodig omdat het nettoresultaat dit jaar uit zal komen op 75 miljoen euro, bijna 14 miljoen euro minder dan vorig jaar.

De aannemer gaf bij de presentatie van de halfjaarcijfers al aan een winst van 75 miljoen euro te verwachten.

Bij die voorspelling blijft Heijmans nu. In de winstverwachting is geen rekening gehouden met mogelijke boetes van het Openbaar Ministerie of de mededingingsautoriteit NMa. Beide instanties hebben onderzoeken ingesteld tegen Heijmans inzake bouwfraude.

Heijmans groeide in de afgelopen tien jaar uit tot een van Nederlands grootste bouwers door talrijke overnames te plegen.

Nu het bouwklimaat tegenzit en het moeilijker is geworden vreemd geld aan te trekken, wil het bouwconcern zich concentreren op vergroting van de winst. “Willen wij een overname doen dan zijn we afhankelijk van interne financieringsbronnen. Die gaan we dus op orde brengen”, zegt woordvoerder F. van Lith van Heijmans. “Door de huidige marktomstandigheden zijn onze schuldpositie en kasstromen onder druk komen te staan.” De gewenste margeverbetering moet onder meer bereikt worden door voorwaartse en achterwaartse integratie. Heijmans wil met andere woorden meer gaan ontwerpen en ontwikkelen en bovendien meer betrokken raken bij onderhoudsactiviteiten. Het rendement moet ook omhoog door selectiever te zijn bij het uitkiezen van divsere projecten.

Reorganisatie

De winst van Heijmans mag dan voor het eerst sinds de jaren zeventig dalen, slecht staat het bouwconcern er zeker niet voor. De winst wordt nadelig beïnvloed doordat in de cijfers de financiële gevolgen van een reorganisatie verwerkt.

De bouwer schrapte eerder dit jaar een kleine driehonderd arbeidsplaatsen, onder meer bij de wegenbouwtak en de staalbouwdivisie. “Het operationele resultaat van Heijmans zal ongeveer gelijk blijven ten opzichte van vorig jaar”, aldus Van Lith.

De zegsman wijst ook op de goedgevulde orderportefeuille. Daarin zit momenteel voor ongeveer 2,3 miljard euro aan werk, net zoveel als eind vorig jaar. Bovendien verkoopt Heijmans in 2003 weer meer woningen dan in 2002. De bouwer doet dit jaar 2.745 huizen van de hand, 28 procent meer dan vorig jaar.

Reageer op dit artikel