nieuws

HBG Construction levert pfi-politiebureau op

bouwbreed

chester – HBG Construction heeft in Winsford bij Cheshire een 45 miljoen euro kostend hoofdkwartier voor de regionale politie opgeleverd. In het complex van ruim 2300 vierkante meter komen negenhonderd mensen te werken.

Het project is gerealiseerd als DBFOM-schema, de meest uitgebreide variant van pfi waarbij de aannemer zorgt voor ontwerp, bouw, financiering en voor dertig jaar beheer en onderhoud. De feitelijke bouw is uitgevoerd door HBG Construction, terwijl HBG Facilities Management het complex nu verder onder zijn hoede neemt.

Bij de overhandiging stelde R. Fielder, directeur HBG Project: “Nu pfi steeds meer door de nationale pers wordt bekritiseerd, kunnen we toch met genoegen constateren dat dit project op tijd en binnen het budget is gerealiseerd. Daaruit blijkt dat het proces efficiënt werkt.” Fielder herinnerde er aan dat HBG een paar weken geleden al een ander groot pfi-project heeft opgeleverd, een schoolcampus in het Schotse Midlothian. Met dit project, opnieuw op tijd en binnen het budget opgeleverd, was een bedrag gemoeid van 43 miljoen euro.

Fielder constateert echter terecht dat pfi in het land waar dit systeem is �uitgevonden� steeds meer kritiek te verduren krijgt. Kort geleden konden vijf pfi-scholen in Liverpool niet op tijd open omdat hoofdaannemer Jarvis problemen had met verschillende onderaannemers. Een groep metselaars liep voortijdig weg omdat hun baas nog 90.000 euro van Jarvis te goed had terwijl een andere onderaannemer een openstaande rekening van bijna 1,5 miljoen heeft.

Afspraken met onderaannemers, met name over de prijs, worden vaak als zwak punt genoemd bij de scherp gecalculeerde pfi-contracten die weinig ruimte laten voor kostenoverschrijding. Ook hebben vijf parlementsleden uit Bradford bij het ministerie van onderwijs geklaagd over het beheer en onderhoud van de scholen daar. Dit pfi-contract is in handen van Serco, dat ook optreedt als partner van de Nederlandse Spoorwegen bij de treindiensten rond Liverpool.

Verder maken de opdrachtgevers voor pfi-projecten zich steeds meer zorgen over verzadiging van de markt. Voor de totale vernieuwing van het historische Sint Bartholomew ziekenhuis in Londen hebben zich maar twee kandidaten aangediend: Skanska en en Bouygues.

De richtlijnen van het ministerie voor Planning schrijven voor dat er minimaal drie inschrijvers moeten zijn, maar dat was niet mogelijk. Veel aannemers hebben al genoeg pfi in portefeuille of worden afgeschrikt door de steeds hogere kosten, die bij dit contract worden geraamd op 30 miljoen euro. De krant The Guardian tekende daarbij aan dat het bij de twee gegadigden ook nog eens om buitenlandse bedrijven gaat. Skanska, door de krant nadrukkelijk Zweeds genoemd, is nu �preferred bidder�. Met een totale waarde van 1,3 miljard euro is St. Barth het grootste pfi-project in de Britse gezondheidszorg tot nu toe.

Prijsafspraken met onderaannemers worden als zwak punt genoemd

Reageer op dit artikel