nieuws

Haaksbergen krijgt deels nieuw stadhuis

bouwbreed Premium

haaksbergen – Aannemer Aan de Stegge uit Goor begint in januari met de sloop van het stadhuis in Haaksbergen en gaat vervolgens met de nieuwbouw beginnen. De kelder en de karakteristieke raadszaal aan de Markt worden gespaard. Dankzij een glazen hal sluit de nieuwbouw naadloos aan bij het voormalige karakteristieke bakstenen raadhuis dat intern wordt verbouwd.

De Arnhemse vestiging van bd architectuur heeft de nieuwbouw ontworpen. Kenmerkend is het u-vormige profiel met een metalen dakkap die als een hoed op het gebouw is gezet. De glooiende dakkap refereert volgens project-architect J. Meijer aan de historische bebouwing in de kern van Haaksbergen.

De volledig in glas uitgevoerde hal zorgt voor een soepele overgang tussen de moderne raadszaal en de karakteristieke villa waar het college van B en W is ondergebracht (het vroegere raadhuis). De glazen hal wordt verticaal doorgetrokken en grenst aan de nieuwbouw die achter het raadhuis ligt. “In feite hebben we een as gecreëerd van de aan de Markt tot aan de achterliggende ringweg”, zegt Meijer. “In de glazen hal vormen de receptiebalie en de dienstbalies een centraal front-office. In het gebouw daarachter krijgen de ambtenaren hun werkplekken.” De oostelijke buitengevel van de nieuwbouw bestaat uit keramiek tegels in zachtgeel met een plint van paarsbruin metselwerk. Baksteen is ook gebruikt voor de andere buitengevels.

De nieuwbouw blijft binnen de contouren van het te slopen stadhuis. Raadhuis en kelder van het gemeentehuis moeten worden ontzien. Het bruto vloeroppervlak bedraagt 4300 vierkante meter.

Bouwen op een bestaande locatie is lastig, beseft vestigingsleider F. Mol van Aan de Stegge. “We moeten over de keldervloer heen bouwen. Mogelijke waterschade kunnen we moeilijk voorkomen. Uit voorzorg wordt het complete gemeentelijk archief naar een andere locatie verhuisd. Het werk in de raadszaal en de bestuursvilla moet gewoon doorgaan.”

Alle personeel verhuist 11 en 12 december naar een semi-permanent onderkomen elders in het dorp. Tot mei 2005 moeten de ambtenaren daar verblijven, want dan is de oplevering gepland van de nieuwbouw en de verbouwing in het raadhuis.

Reageer op dit artikel