nieuws

Frauderende failliete bouwers buiten schot

bouwbreed Premium

groningen – Justitie in Groningen heeft de strafrechtelijke vervolging van frauderende bouwondernemers, die inmiddels failliet zijn gegaan, op een zeer laag pitje gezet. Het Openbaar Ministerie heeft niet voldoende capaciteit en mankracht om deze zaken naar bevrediging te kunnen afhandelen. Verder zijn het gemis van een speciale fraudeofficier en enorme achterstanden in lopende zaken de […]

groningen – Justitie in Groningen heeft de strafrechtelijke vervolging van frauderende bouwondernemers, die inmiddels failliet zijn gegaan, op een zeer laag pitje gezet. Het Openbaar Ministerie heeft niet voldoende capaciteit en mankracht om deze zaken naar bevrediging te kunnen afhandelen. Verder zijn het gemis van een speciale fraudeofficier en enorme achterstanden in lopende zaken de reden voor de nogal drastische maatregel, die overigens ook voor andere branches geldt.

De achterstand van lopende zaken op dit terrein zou inmiddels twee jaar bedragen. De in faillissementen en fraudezaken gespecialiseerde advocaten hebben geschokt gereageerd op de maatregel van Justitie. In de praktijk komt de maatregel erop neer dat alle nieuw bij de rechbank in Groningen aanhangig gemaakte zaken op dit specifieke terrein worden geseponeerd. Justitie hoopt met deze actie te bewerkstelligen dat er een beleidswijziging tot stand komt, die snelle vervolging van fraudeurs weer mogelijk maakt. Curatoren van failliete bedrijven, die tegen het vermoeden van fraude aanlopen, doen doorgaans aangifte bij de rechter-commissaris. Die rechter-commissaris besluit vervolgens of aangifte bij Justitie wordt gedaan.

Reageer op dit artikel