nieuws

Franssen wil met bouwers aan de slag in Zuidvleugel

bouwbreed Premium

den haag – De Zuid-Hollandse commissaris van de koningin J. Franssen wil onmiddellijk de verhouding met de bouw verbeteren om samen projecten als de spoorzone Delft aan te pakken. Franssen wil snel aan de slag na woensdag, als diverse bestuurders uit de Zuidvleugel (grofweg de driehoek Leiden-Rotterdam-Dordrecht) hun wensenlijst voor de Nota ruimte bespreken.

Dat zei de commissaris tijdens een persbriefing over de conferentie van het bestuurlijk platform Zuidvleugel in Den Haag. “De publieke sector en de bouwers moeten weer in gesprek komen”, aldus Franssen. Dat is nu helemaal hard nodig, omdat het Rijk minder geld beschikbaar stelt. Van de toptien die de regio heeft opgesteld, zijn er zeven in ontwikkeling. Zo heeft minister Peijs (verkeer) de aanpak van de spoorzone in Delft geschrapt. Andere projecten die door geldgebrek nog niet zijn gestart, zijn de ontwikkeling Delft-Schiedam en de Rijn-Gouwelijn.

Het kabinet heeft de regio verzocht naar nieuwe vormen van financiering te zoeken. Publiek-private samenwerking is daarbij een optie. Een verbetering van de verhoudingen, die sinds de parlementaire enquête te wensen overlaten, is daarvoor noodzakelijk. Franssen denkt dat het wel goed komt tussen de overheid en de bouw en dat hij ze wel kan bewegen tot pps. “Ik proefde de belangstelling daar”, aldus de commissaris van de koningin.

Ondertussen hangt er nog een ander conflict in de lucht. De Zuidvleugel staat onder druk en wil dat de Noordvleugel de Bollenstreek beschikbaar stelt om de zuiderburen te ontlasten. Deze weigert tot nu toe, maar beide partijen moeten nog voor het verschijnen van de Nota ruimte overeenstemming bereiken. Franssen is optimistisch en denkt dat beide gebieden op tijd een front kunnen vormen tegen het kabinet.

Minister Dekker (VROM), gedeputeerde L. Dwarshuis van Zuid-Holland, burgemeester W. Cornelis van Gouda en mevrouw G. Tober van het Hoogheemraadschap Schieland hebben de intentie uitgesproken voor woningbouw op de locatie Westergouwe (in Gouda).

Reageer op dit artikel