nieuws

Extra woningbouw levert miljarden op

bouwbreed

gouda – Het opkrikken van de woningbouwproductie in Nederland leidt tot een jaarlijkse economische injectie van ruim 5 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen van brancheorganisatie BouwNed.

Een hogere bouwproductie levert bovendien 40.000 arbeidsjaren aan extra werkgelegenheid op en spekt de schatkist met 1,7 miljard euro per jaar.

De gemiddelde verkoopprijs van een woning bedraagt momenteel zo�n 250.000 euro. Het streven van minister Dekker (VROM) om de jaarlijkse woningbouwproductie op te voeren van de huidige 60.000 naar zo�n 80.000 huizen zorgt derhalve voor een economische oppepper van 5 miljard euro. “De bouw kan op deze manier een van de trekkers worden die de kwakkelende Nederlandse economie weer uit het slop haalt”, zegt algemeen directeur J. van Tuinen van BouwNed. Hij wijst er verder op dat ook de schatkist wel vaart bij de bouw van meer woningen. Het Rijk incasseert voor elk huis dat wordt gebouwd gemiddeld 85.000 euro aan verschillende belastingen.

“Twintigduizend extra woningen spekken de schatkist met maar liefst 1,7 miljard euro. En dat elk jaar opnieuw”, aldus Van Tuinen. “Bovendien levert elke nieuwbouwwoning twee jaar aan werk op: anderhalf in de bouwnijverheid zelf en een half jaar in toeleverende bedrijfstakken. Een simpele rekensom leert dan dat 20.000 woningen in totaal 40.000 extra arbeidsjaren – en dus banen – genereren.”

De berekeningen geven volgens de BouwNed-directeur aan hoe belangrijk het is dat het streven naar een hogere woningbouwproductie in de praktijk wordt waargemaakt.

Van Tuinen is overigens sceptisch of de plannen van Dekker zullen slagen. “Ik betwijfel of vermindering van de regelgeving en stroomlijning van procedures genoeg is. Zolang de minister geen instrumenten heeft om lagere overheden en woningcorporaties af te rekenen op gerealiseerde bouwvolumes, heb je geen enkele garantie. Maar ik ga er wel van uit dat de minister deze partijen heel dicht op de huid zal zitten.”

Reageer op dit artikel