nieuws

Europese Unie tikt Suriname op vingers

bouwbreed Premium

paramaribo – De Europese Unie is niet langer bereid om geld te steken in verbetering van de Surinaamse infrastructuur, als de overheid zelf het onderhoud niet ter hand neemt. Deze dreigende boodschap heeft Brussel overgebracht aan de regering in Paramaribo.

Het is de Europese Unie een doorn in het oog dat in de afgelopen tien jaar vele tientallen miljoenen euro�s beschikbaar zijn gesteld voor het herstel van wegen en bruggen, maar dat de overheid nu laks is om deze te onderhouden. Veel van de herstelde infrastructuur was als gevolg van slecht onderhoud en door de gevechten tijdens de binnenlandse oorlog in de tweede helft van de jaren tachtig onbegaanbaar. Begin jaren negentig besloot de EU te helpen bij de wederopbouw van het land, op voorwaarde dat de Surinaamse overheid zelf het onderhoud zou bekostigen.

De twee jaar geleden ingestelde Wegenautoriteit, die belast is met onderhoud en herstel van wegen, is vrijwel vleugellam omdat van de toegezegde twaalf tot dertien miljoen dollar overheidssteun, jaarlijks nog geen één miljoen wordt overgemaakt. Daardoor kan de instantie slechts 300 van de beschikbare 1.500 kilometer beschikbare wegen onderhouden.

Ook uit de EU felle kritiek op het ministerie van Openbare Werken.

Grondmonsters

Brussel heeft al jaren ruim 1,2 miljoen euro klaar liggen voor het herstel van de in de binnenlandse oorlog opgeblazen brug over de Commetewanekreek, gelegen in de kustweg in het oosten van het land.

Het ministerie weigert gehoor te geven aan het Brusselse verzoek voor het sturen van grondmonsters, die nodig zijn voor het maken van de technische tekeningen, waardoor de bouw van de nieuwe brug er vooralsnog niet komt. Voor de kustweg, die in de volksmond de oost-westverbinding wordt genoemd, trekt de EU sinds enkele jaren geen geld meer uit, nadat een Italiaanse consultant er met hulp van Surinaamse aannemers en ambtenaren in was geslaagd enkele miljoenen aan subsidie achterover te drukken.

Parlementariër Arnold Kruisland (Nationale Partij Suriname (NPS)) heeft de noodklok geluid naar aanleiding van het besluit van de EU. Hij wil dat de regering zo spoedig mogelijk maatregelen neemt en miljoenen beschikbaar stelt voor het toegezegde onderhoud.

Reageer op dit artikel