nieuws

Eerste turbo Efaflex-roldeur

bouwbreed Premium

utrecht – Eind dit jaar monteert roldeurleverancier Efaflex het eerste brandscherm naar eigen ontwerp in een koel/vrieshuis in Cothen. Het scherm is een ontwikkeling van het Duitse moederbedrijf. De Nederlandse dochter uit Maarssen combineert het doek met een snelloopdeur uit de eigen catalogus.

Het brandscherm onderging in Duitsland een TüV-keuring. In Nederland is de constructie nog niet gekeurd; de reden dat Efaflex het product vooralsnog zonder certificaat levert. De Duitse keuringen leerden dat de schermconstructie zo�n twee uur brand weert. Het doek is gemaakt uit glasvezel en roestvast staal en zakt elektrisch. Zodra de netspanning wegvalt draait het systeem op een accu in de schakelkast voor de snelloopdeur. De geleidingen van het scherm zijn afgewerkt met materiaal dat bij brand opschuimt. De constructie houdt zo rook en vuur tegen. Het scherm gaat maar één brand mee. Door de volgeschuimde geleidingen kan het doek niet meer omhoog worden gehaald.

Met de STR zegt Efaflex de snelste turbo roldeur ter wereld te leveren. De deur opent met meer dan 3,6 meter per seconde waarbij het deurblad een snelheid van meer dan 4 meter per seconde krijgt.

De fabrikant gebruikt een flexibel deurblad uit verwisselbare segmenten. Die raken elkaar niet zodat het bewegende deurblad vrijwel niet slijt. Ook het spiraalvormige oprolsysteem vermindert de kans op slijtage. Aluminium profielen geven het deurblad om de 225 millimeter versteviging. Bewegende delen zijn rondom afgeschermd zodat vingers onder normale omstandigheden niet bekneld raken. Standaard monteert Efaflex een optisch-elektronische contactlijst in het rubber afsluitprofiel.

De schakelkast maakt gebruik van een zelfontwikkelde snelle microprocessor, een CAN-bus en een frequentie-omvormer. Een hoogfrequente motor geeft de deur in de basisuitvoering een middelhoge openingssnelheid van ruim 1,6 meter per seconde. De mechanische rem werkt alleen wanneer de deur stilstaat en blijft daardoor vrij van slijtage.

Reageer op dit artikel