nieuws

Eerst grote klant, dan Maasvlakte

bouwbreed

den haag/rotterdam – Met de aanleg van de Tweede Maasvlakte moet worden gewacht totdat zich een klant aandient die veel grond afneemt. Op die manier kan worden voorkomen dat het terrein na aanleg jarenlang braak blijft liggen, zo meldt het Centraal Planbureau (CPB). Een goede fasering houdt het financiële risico van het bedrijventerrein voorts beperkt […]

den haag/rotterdam – Met de aanleg van de Tweede Maasvlakte moet worden gewacht totdat zich een klant aandient die veel grond afneemt.

Op die manier kan worden voorkomen dat het terrein na aanleg jarenlang braak blijft liggen, zo meldt het Centraal Planbureau (CPB). Een goede fasering houdt het financiële risico van het bedrijventerrein voorts beperkt en verhoging van de grondprijs in de haven kan de risico�s nog meer terugdringen.

Om op alle omstandigheden voorbereid te zijn, zo stelt het CPB in de gisteren verschenen �globale toets� op de aanlegplannen van het Havenbedrijf Rotterdam, dienen de procedurele en technische voorbereidingen door te gaan. Komen er grote klanten met bouwplannen, dan kan de aanleg snel beginnen.

De huidige grondprijzen die in rekening zijn gebracht aan de bedrijven, dekken niet de kosten van de Tweede Maasvlakte, aldus het CPB. De kwaliteit van de haven en het feit dat die kwaliteit in niet geringe mate ten goede komt aan buitenlandse afnemers, zijn volgens het planbureau argumenten om de grondprijzen naar boven bij te stellen. Hierdoor is minder rijksgeld nodig. Het kabinet neemt morgen een besluit over de toedeling van geld aan vijf megaprojecten, waaronder de Tweede Maasvlakte.

Reageer op dit artikel