nieuws

Duitsland schermt met schraplijst infrastructuur

bouwbreed Premium

berlijn – De Duitse bouwminister M. Stolpe heeft een schraplijst opgesteld voor infrastructurele projecten. De bewindsman overweegt een noodstop te maken vanwege de snelle afkalving van de financiering onder het verkeerswegenplan tot 2015.

Op de uitgelekte schraplijst staan projecten met een totale bouwsom van 1,4 miljard euro. Grijpt de minister in, dan volgt bevriezing van alle voor 2004 geplande aanbestedingen. Getroffen worden vooral projecten geënt op faciliteiten voor het in 2006 in Duitsland te houden wereldkampioenschap voetbal. Mikpunt zijn ook spoor- en snelwegverbindingen op de route van Dresden naar Praag en de voor autofabrikant Mercedes belangrijke snelweg Erfurt-Sömmerda. Tevens staat de verbetering van de vaarweg tussen Hannover en Berlijn op de helling.

Stolpe dreigt in acute geldnood te komen door de falende introductie van de elektronische tolheffing voor het vrachtverkeer. Het systeem zou al op 31 augustus operationeel zijn. Directeur K. Schmidt van de Duitse bond voor goederenvervoerders is er inmiddels van overtuigd dat zelfs geheel 2004 tolvrij zal blijven. Iedere maand dat invoering van het systeem langer duurt, kost Stolpes ministerie van verkeer en bouw 163 miljoen euro aan inkomsten.

Het consortium Toll Collect – een samenwerkingsverband van Daimler-Chrysler en Deutsche Telekom – is in fel debat gewikkeld met Stolpe over wie de consequenties moet dragen van de vertraging. De bewindsman overweegt om op de eerstvolgende opleveringsdatum van 15 december het contract op te zeggen. Toll Collect echter maakt niet meer haast dan strikt noodzakelijk is en probeert een zo gunstig mogelijke overeenkomst te bereiken over de hoogte van de te garanderen tolgelden.

Volgens brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie dreigt minister Stolpe komend jaar op zijn verkeersbegroting 2,8 miljard euro tekort te komen. Voor ruim een miljard euro aan bouwprojecten is al geblokkeerd. Directeur M. Knipper van Bauindustrie waarschuwt dat hantering van de schraplijst van Stolpe het verlies van 70.000 arbeidsplaatsen betekent in de bouw en de toeleverende industrie. “Mochten tolinkomsten wegvallen, dan moet geld beschikbaar komen uit de algemene middelen zodat andere sectoren de klap mee helpen opvangen.”

Reageer op dit artikel