nieuws

DHV werkt plan uit voor haven van 1,5 miljard dollar

bouwbreed Premium

amersfoort – DHV gaat voor de Zuid-Chinese stad Guangzhou de plannen voor een haven verder uitwerken. Het Amersfoortse ingenieursbureau heeft een prijsvraag gewonnen en praat nu als enige met de lokale bestuurders over de uitwerking van het project dat dicht in buurt is van Hongkong.

Volgens directeur D. Kevelam van DHV�s unit Waterbouw en Geotechniek hebben de Chinezen 1,5 miljard dollar gereserveerd voor de aanleg van de haven.

De vervolgopdrachten voor DHV hebben onder andere betrekking op studies naar het uitbaggeren van een vaargeul, het management van de zandwinning, logistieke centra voor de beheersing van de goederenstroom en de bouw van de containerterminal. Kevelam wil niets zeggen over de omvang van de opdrachten. “De komende jaren blijven we daar wel bezig”, geeft hij een indicatie. Kevelam overweegt om een vierde DHV-kantoor in China te openen. “We hebben al vestigingen in Peking, Shanghai en Hongkong. Om ook deze nieuwe klant van dienst te zijn, willen we het netwerk in Guangzhou uitbreiden.”

De eerste bouwfase van het plan is gestart en omvat een kademuur voor een containerterminal met een lengte van 1400 meter. Daarnaast wordt gewerkt aan een verbindingsbrug en een zesbaans autoweg tussen het vasteland en het kunstmatige eiland waarop de haven is gepland.

Grootste haven

Alle werkzaamheden moeten in 2020 klaar zijn. Nansha kan dan 14,5 miljoen containers per jaar verwerken, daarmee wordt de huidige containeroverslag van Europa�s grootste haven Rotterdam ruim twee keer overtroffen.

De nieuwe haven ligt in de monding van de Parelrivier en beslaat 65 vierkante kilometer. Nansha gaat naast de containerterminals, een scheepswerf, raffinaderijen en de transportfaciliteiten van jaarlijks 10 miljoen ton staal huisvesten.

Reageer op dit artikel