nieuws

Deense bouw juicht Oost-Europeanen toe

bouwbreed Premium

kopenhagen – De Deense bouw is blij met een breed politiek akkoord over de beperkte toelating van werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten tot de arbeidsmarkt. Het akkoord houdt in dat deze werknemers een werk- en verblijfsvergunning krijgen zolang ze werk hebben. Ook moeten de Deense arbeidsvoorwaarden worden toegepast. Bij werkloosheid vervalt de verblijfsvergunning om gebruik […]

kopenhagen – De Deense bouw is blij met een breed politiek akkoord over de beperkte toelating van werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten tot de arbeidsmarkt.

Het akkoord houdt in dat deze werknemers een werk- en verblijfsvergunning krijgen zolang ze werk hebben. Ook moeten de Deense arbeidsvoorwaarden worden toegepast. Bij werkloosheid vervalt de verblijfsvergunning om gebruik van de welzijnsvoorzieningen te voorkomen.

Topman B. Elgaard van werkgeversorganisatie Dansk Byggeri noemt de politieke oplossing flexibel en verstandig. “We zijn er nu zeker van dat de nieuwe medewerkers onder geordende omstandigheden komen te werken. Niemand is geïnteresseerd in sociale dumping.” De organisatie gelooft niet dat er veel Oost-Europeanen zullen komen. Elgaard. “Daar zijn de barrières van taal en vakkundige eisen te hoog voor.”

Ook biedt het akkoord mogelijkheden om misbruik van bijvoorbeeld ziekteverzekeringen tegen te gaan.

Reageer op dit artikel