nieuws

De ultieme uitdagingen van glas

bouwbreed

den haag – Glas genereert grote variatie in onverwachte effecten waarop zelfs ervaren ontwerpers slechts gedeeltelijk anticiperen. Dat schrijft Jacob van Rijs van archtiectenbureau MVRDV in het voorwoord van Glass in Structures van ir. Rob Nijsse. Glas is spannend en voor veel architecten is toepassing ervan de ontwerpersdroom bij uitstek: transparantie in optimale vorm.

Maar ook de beperkingen van de toepassing van glas zijn bekend. Glas is prima als beglazing toe te passen, maar hoe verhoudt het zich tot de constructie en is het als constructiemateriaal inzetbaar? In �Glass in Structures, elements, concepts, designs�, behandelt Nijsse glas als bouwmateriaal voor onder meer liggers, kolommen, dragende muren, trappen en vloeren. Nijsse, een van de partners bij ABT adviesbureau voor bouwtechniek, is wereldwijd een van de pioniers op het gebied van glasconstructies.

Anders dan staal kent glas geen vloeifase of geeft niet door vervorming aan zoals hout, wanneer de constructie meer dan maximaal is belast. Net als ongewapend beton begeeft glas het bij overbelasting in één keer, zonder noemenswaardige aankondiging.

Mogelijkheden

Maar glas is constructief veilig te maken door het te harden of te lamineren in combinatie met specifieke toegepaste techniek. Dit geeft volgens Nijsse de architect voor het eerst de mogelijkheid bouwwerken veilig met glazen kolommen of liggers te ontwerpen. Hij geeft aan de hand van tientallen projecten de lezer een indruk van de mogelijkheden met glas. Van deze projecten beschrijft hij wat de constructieve uitdaging is en wat de oplossing.

Aan de hand van diagrammen, grafieken, schetsen, bouwtekeningen, detailtekeningen en foto�s maakt hij dat duidelijk. Door deze aanpak ontstaat een zeer compleet beeld van de constructieve mogelijkheden.

De enorme hoeveelheid informatie is de kracht maar ook enigszins de zwakte van het boek. Want Nijsse krijgt in de 167 pagina�s die het boek telt eigenlijk te weinig ruimte om elk onderdeel te belichten. Veel illustraties zijn eigenlijk te klein afgedrukt en dat is jammer want de behandelde ontwerpen en projecten zijn het alleszins waard. Anderzijds zou het alternatief een uitgave zijn geweest van een dubbele omvang met dito prijs waardoor een kleiner lezerspubliek zou zijn bereikt.

Nijsse beschrijft bekende gebouwen waarin glas een hoofdrol speelt zoals het glazen huis in Leerdam, het Educatorium op de Uithof in Utrecht en het Nederlands paviljoen voor de Expo 2000. Maar ook komen onder meer het aquarium in Artis aan bod, glazen trappen in diverse uitvoeringen, het nooit gebouwde glazen carillion in de Hofvijver in Den Haag en de winnende inzending voor een ontwerpwedstrijd voor jonge architecten: het ontwerp van Joris Lüchinger met een ontwerp van een glazen brug voor de Floriade 2002.

Robert Nijsse. Glass in Structures, elements, concepts, designs. 167 Pagina�s, gebonden hardcover. Prijs 60 euro, ISBN 3 7643 6439 4, Engelse uitgave van Birkhäuser Publishers for Architecture.

Glas is transparantie in optima forma

Reageer op dit artikel