nieuws

De schrikreactie

bouwbreed Premium

Was dat schrikken voor Gerrit Zalm. Komt ineens zijn opvolger van het Centraal Planbureau Henk Don met de boodschap dat het hartstikke slecht gaat in ons land. Als we niet uitkijken, komt het financieringstekort zelfs boven de 3 procent uit. Na de grote broek die onze minister van Financiën heeft aangetrokken richting Duitsland en Frankrijk […]

Was dat schrikken voor Gerrit Zalm. Komt ineens zijn opvolger van het Centraal Planbureau Henk Don met de boodschap dat het hartstikke slecht gaat in ons land. Als we niet uitkijken, komt het financieringstekort zelfs boven de 3 procent uit. Na de grote broek die onze minister van Financiën heeft aangetrokken richting Duitsland en Frankrijk zou dat niet minder dan een kleine ramp zijn.

Maar ondertussen zitten we er maar mooi mee. Nauwelijks tot geen economische groei, oplopende werkloosheid, consumenten die hun geld oppotten en bedrijven die niet investeren. Een soort neergaande spiraal dus.

Dat is eigenlijk heel curieus. We leven in een van de rijkste landen ter wereld. Jaarlijks sparen we met z�n allen miljarden. Maar ondertussen heeft de overheid geen geld om nuttige groeibevorderende investeringen te doen. Nee, ons geld gaat naar het buitenland, vooral de Verenigde Staten.

Geen wonder dus dat de roep om in ons land investeringen in infrastructuur nu eindelijk eens gedeeltelijk privaat te financieren, hoe langer hoe harder wordt. De infra zelf is nodig om ons land op te stoten in de vaart der volkeren.

Wel is dan nodig dat er inkomsten gegenereerd kunnen worden. Tot nu wordt vooral aan tolheffing gedacht, maar het kan ook anders zoals een enkele knappe econoom al jaren weet.

Gedacht kan worden aan ontwikkelen van gronden rond infrastructuur. Dat levert geld op waarmee de infra gedeeltelijk gefinancierd kan worden. Bijkomend voordeel is dat dergelijke investeringen direct bijdragen aan de economische groei.

Ondertussen weet de belegger niet meer wat te doen. Gevolg is dat slecht bedrijvennieuws soms tot forse koersdalingen kan leiden. Fugro weet daar deze week alles van. Het bedrijf kwam met een forse winstwaarschuwing waardoor het aandeel 20 procent verloor. Het is ongetwijfeld een schrikreactie, want met de fundamentals van het bedrijf is weinig mis.

Andere bouwfondsen deden zoals gebruikelijk weinig. In een slap beursklimaat waar ook de AEX nauwelijks beweegt, zijn de weinig sexy fondsen helemaal niet in trek.

Te hopen valt dat de politiek zo is geschrokken van Henk Don dat de angst om privaat geld te gebruiken voor publieke investeringen omslaat. Dat is goed voor de bouw, maar nog veel beter voor de economie in ons land.

Reageer op dit artikel