nieuws

DDR-beton krijgt in Nederland tweede leven

bouwbreed Premium

akkrum – Dam Beton in Akkrum geeft aan voormalige woonkazernes uit Oost-Duitsland een nieuwe bestemming. Elke maand komt er bij het bedrijf een schip met 1000 ton beton aan uit de vroegere DDR. De betonplaten worden bij het bedrijf schoongemaakt, gesorteerd en verhandeld als onderdelen voor sleufsilos, erfverharding en keerwanden.

Directeur H. Dam van het betonbedrijf merkte ongeveer acht jaar geleden dat er veel vraag was naar goedkope betonplaten voor erf- en terreinverharding. Hij besloot daarom gebruikte betonplaten uit Oost-Duitsland te importeren. In het verleden waren de betonelementen uit Duitsland vooral afkomstig van oude Westerse vliegvelden en legerplaatsen. De huidige betonplaten komen echter bij woonkazernes vandaan. “Er is veel werkloosheid in de voormalige DDR. Daarom zijn mensen weggetrokken naar het Westen met als gevolg dat er heel veel flats leegstaan”, aldus Dam.

De flats kunnen makkelijk worden gedemonteerd. Soms neemt Dam zelf het sloopwerk aan maar meestal koopt hij het beton over van Duitse sloopbedrijven. Het Akkrumse bedrijf is uitsluitend geïnteresseerd in betonelementen van 6 bij 1,80 meter omdat die het meest geschikt zijn voor de nieuwe toepassingen. “We maken ze schoon en sorteren ze vervolgens op kwaliteit. De beste exemplaren verkopen we tegen eenderde van de nieuwprijs aan recyclingbedrijven die er keerwanden van maken en agrarische bedrijven die ze gebruiken voor sleufsilo�s.

Elementen met een barst erin bijvoorbeeld zijn nog goed te gebruiken als erfverharding.” Dam verwacht dat er de komende jaren nog voldoende aanbod van beton uit Oost-Duitsland is. “Er staan nu 350.000 woningen leeg en die worden allemaal gesloopt. Dus we kunnen nog wel een paar jaar vooruit.”

Over de prijs van de elementen maakt de betonhandelaar zich meer zorgen. “Er komt steeds meer concurrentie vanuit het voormalige Oostblok. Daar wordt het Oost-Duitse beton gebruikt voor de woningbouw. Tegelijkertijd met de vraag stijgt ook de prijs. Het is dus nog afwachten hoelang de import van de gebruikte elementen voor ons interessant blijft.”

Reageer op dit artikel