nieuws

Brits woningtekort wordt steeds groter

bouwbreed

londen – In Groot-Brittannië moeten jaarlijks 146.000 nieuwe huizen extra worden gebouwd. Alleen dan kan voldoende aan de vraag worden voldaan en schieten de huizenprijzen niet omhoog, waardoor �eerste kopers� zich geen woning kunnen veroorloven. Vorig jaar werden op Britse bodem 175.000 nieuwe woningen gebouwd, het laagste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat staat in […]

londen – In Groot-Brittannië moeten jaarlijks 146.000 nieuwe huizen extra worden gebouwd. Alleen dan kan voldoende aan de vraag worden voldaan en schieten de huizenprijzen niet omhoog, waardoor �eerste kopers� zich geen woning kunnen veroorloven. Vorig jaar werden op Britse bodem 175.000 nieuwe woningen gebouwd, het laagste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog.

Dat staat in een rapport over de woningmarkt dat economiste Kate Barker van de Bank of England heeft geschreven voor minister Brown van financiën. Brown wil dat de Britten meer gaan kiezen voor hypotheken met een lange-termijnrente – zoals elders in Europa – in plaats van de gebruikelijke met een variabel rentepercentage. Op die manier zou er meer stabiliteit in de woningmarkt kunnen komen. Volgens Barker is er op dit moment volstrekt geen evenwicht tussen vraag en aanbod, waardoor de prijzen sterk fluctueren. Tussen 1971 en 2000 lag de huisprijsinflatie in haar land op 2,4 procent tegen 0 procent in Duitsland en 0,8 procent in Frankrijk. Begin jaren negentig leidde het instorten van de Britse huizenprijzen tot een diepe recessie. Vooral de regeneratie van �bruine lokaties� zoals industrieterrenen en oude havens laat veel te wensen over. Daarnaast zorgen de vergunningprocedures voor vaak jarenlange vertraging bij de ontwikkeling van plannen.

Reageer op dit artikel