nieuws

Bouwputten als belangrijke symbolen in de dynamische stad

bouwbreed Premium

amsterdam – Steigers, wegopbrekingen en bouwputten in Amsterdam zijn niet alleen maar lastig en hinderlijk. Bouwputten zijn ook “belangrijke symbolen van de dynamische verandering in de stad”.

De Stichting Leve de Bouwput wil van de Amsterdamse bouwput een belevenis maken, met evenementen op het gebied van kunst en cultuur. “Bouwputten zijn fascinerende en spannende plekken”, oordeelt directeur H. Lasschuijt van de stichting. “Het zijn de enige plekken waar de stad wordt opengereten.”

Amsterdam telt maar liefst zeshonderd bouwputten. Door grote projecten als de aanleg van de Noord-Zuidlijn, de IJ-tram en de ontwikkeling van de Zuidas en de IJ-oevers zijn de straten op veel plaatsen opengebroken.

De stichting, onder voorzitterschap van oud-burgemeester Patijn, belicht de komende acht jaar de positieve kanten van de bouwput. “De projecten zijn heel breed”, stelt Lasschuijt. “Van lokale buurtevenementen tot hoogwaardige beeldhouwwerken en theatervoorstellingen.”

Een aantal ideeën is er al. De gemeentelijke dienst waterbeheer en riolering legt de komende jaren veertig grote bakken aan onder de grond voor de opvang van het oppervlaktewater.

Dat gebeurt ook op plaatsen in de binnenstad, zoals voor het Rijksmuseum en het Vondelpark. Lasschuijt: “Dat zijn bakken van 30 tot 40 meter lang. Het is de bedoeling een avond een voorstelling in een dergelijke bak te organiseren, voordat de deksel erop gaat en we die bak nooit meer zien. We mogen de bouwwerkzaamheden niet storen, dus dat moet op een flashmob-achtige manier.”

De stichting heeft een prijsvraag uitgeschreven onder kunstenaars, ontwerpers, architecten en andere deskundigen en professionals in de kunst- en cultuursector om hun ideeën aan te leveren.

In maart volgend jaar komt de stichting met de concrete plannen naar buiten.(anp)

Reageer op dit artikel