nieuws

BouwNed: Zonder code geen opdrachten meer

bouwbreed Premium

gouda – BouwNed heeft zijn vierduizend leden opgeroepen de gedragscode van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf snel in te voeren. De grootste brancheorganisatie in de bouw verwacht dat opdrachtgevers zullen gaan selecteren op de aanwezigheid van de code.

Bouwondernemingen die de bedrijfscode invoeren, beloven zich te houden aan gedragsregels op het gebied van mededinging en integriteit. In de praktijk betekent dat dat zij zich niet meer zullen inlaten met verboden vooroverleg en stoppen met het fêteren van ambtenaren. Aannemers die zich laten registreren bij de Stichting Beoordeling Integriteit Bouwnijverheid (SBIB), onderwerpen zich aan controle door een onafhankelijke toezichthouder. Bij geconstateerde overtredingen volgt een sanctie.

“Wij zullen uitspraken van de toezichthouder rechtstreeks overnemen”, zegt BouwNed-woordvoerder L. Steijn. “In het zwaarste geval worden bedrijven uit de vereniging gezet.”

Volgens Steijn doen bouwbedrijven er goed aan de bedrijfscode in te voeren, omdat opdrachtgevers op termijn zullen selecteren op aanwezigheid van de code. “Het kan dan zijn dat je geen opdrachten meer krijgt als je de bedrijfscode niet hebt”, aldus de woordvoerder. “De gedragscode wordt een soort keurmerk in de bouw.”

De bij BouwNed aangesloten aannemers die zich niet laten registeren bij de SBIB, vallen altijd nog onder de bestuursverklaring van de brancheorganisatie. Daarin is vastgelegd dat de bouwers zich hebben te houden aan de wet, integer en transparant dienen te handelen, geen schade mogen toebrengen aan het imago van de bedrijfstak en zich maatschappelijk verantwoord dienen te gedragen.

Steijn verwacht niettemin dat de aangesloten bouwbedrijven massaal de bedrijfscode zullen invoeren. “Een kwart van onze leden heeft de voorlichtingbijeenkomsten over dit onderwerp bijgewoond. Zoveel bedrijven hebben we nog nooit op de been gekregen voor een informatieavond.”

Reageer op dit artikel