nieuws

Bouw oostelijke uitbreiding Zuidtangent van start

bouwbreed Premium

haarlemmermeer – In de gemeente Haarlemmermeer is het officiële startsein gegeven voor de uitbreiding van de Zuidtangent (een snelle busverbinding tussen Haarlem, Schiphol en Amsterdam-Zuidoost) in oostelijke richting.

Het eerste onderdeel is een busbrug over de A4 die wordt gerealiseerd door Ballast Nedam. De brug vormt een belangrijke verbindende schakel tussen het al bestaande net en de toekomstige Zuidtangent-haltes in Aalsmeer en Uithoorn.

De brug, een gezamenlijk project van provincie Noord-Holland, het ROA, de gemeente Haarlemmermeer, Amsterdam Airport Schiphol en de Stichting Mainport en Groen, moet eind 2005 gereed zijn en kost 15 miljoen euro. Het Rijk subsidieert de nieuwe verbinding, waarop een aparte fietsstrook is gepland, voor de helft.

De brug overspant tweemaal twee parallelwegen, twee busbanen en een tweemaal vierstrookssnelweg. De busbrug geeft niet alleen de Zuidtangent ruim baan, maar zorgt ook voor een betere doorstroming. Via nieuw te bouwen op- en afritten langs de A4 kunnen bussen uit Alphen aan den Rijn naar Schiphol zowel de busbaan als de busbrug bereiken.

De voorbereidingen voor een tweede busbrug zijn in volle gang. De derde fase is het geplande traject door Aalsmeer, na de omlegging van de N201. Over de precieze inpassing zijn nog gesprekken gaande met de gemeente Aalsmeer. Over de vierde fase, doortrekking tot het busstation in Uithoorn, valt op 18 december een besluit.

Reageer op dit artikel