nieuws

Boskalis slachtoffer protectionisme VS

bouwbreed Premium

washington – De joint venture Bean Stuyvesant van Boskalis en het Amerikaanse CH Bean heeft een rechtszaak verloren in North Carolina. Bean was door branchegenoot Norfolk Dredging beticht van oneerlijke concurrentie.

Norfolk beriep zich volgens het Britse vakblad Lloyd�s list op een wet uit uit 1992 waarin activiteiten van buitenlandse baggeraars aan banden worden gelegd. Gedoeld wordt op een wijziging van de Dredging Act uit 1906 en de Jones Act uit 1920.

Volgens de Dredging Act moeten baggerschepen en baggerbedrijven grotendeels Amerikaans zijn om te mogen werken in Amerikaanse wateren. Volgens de Jones Act die vooral op koopvaardij en visserij sloeg, moest het gaan om 75 procent eigendom. Onder die wet vielen daarom wel hopperzuigers, maar geen snijkopzuigers. In 1992 is daarom de wet aangepast waardoor alle baggermaterieel onder de wet viel.

Norfolk meent echter dat de joint venture voor een te groot deel Nederlands is en daarom illegaal meedingt naar baggeropdrachten. De rechter heeft Norfolk daarin nu gelijk gegeven. Bean verwacht dat de zaak in hoger beroep wel wordt gewonnen. De druk vanuit de Amerikaanse baggerwereld op de gedeeltelijke Boskalis-dochter wordt echter opgevoerd. De Dredging Contractors Association (DCA) is eerder dit jaar al een campagne gestart tegen de opmars van Boskalis in de VS. Bij het Congres wordt gelobbyd de wetgeving verder aan te scherpen waardoor baggeropdrachten alleen nog maar aan Amerikaanse bedrijven kunnen worden gegund.

Tegenstanders

De roep om een einde te maken aan dit soort protectionistische wetten begint in de VS echter ook toe te nemen. Tegenstanders hiervan zijn niet zozeer bang voor handelsoorlogen die dreigen met Europa en Azië. Veel belangrijker vinden zij dat protectionisme leidt tot inefficiëntie in de bedrijven bij gebrek aan tucht van de markt.

Een goed voorbeeld daarvan is de Amerikaanse staalindustrie die door beschermingsocnstructies vanuit de overheid jaren heeft nagelaten te innoveren. Daardoor zit de VS met een verouderde staalindustrie die niet in staat is kosteneffectief te produceren.

Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor de baggersector. Juist Boskalis, sinds de fusie tussen Ballast Ham Dredging en Van oord ACZ de tweede in de wereld, heeft zich de laatste jaren sterk gericht op kosteneffectiviteit. Topman Rob van Gelder ging daarbij voor �cost leadership�.

Reageer op dit artikel