nieuws

België wacht enorme boete voor vertraging renovatie Berlaymont

bouwbreed Premium

brussel – Wat iedereen al had zien aankomen, is ook gebeurd: de renovatie van het Berlaymontgebouw, het in 1991 ontruimde hoofdkwartier van de Europese Commissie, zal niet voltooid zijn op 31 december, maar waarschijnlijk pas tegen september volgend jaar.

Dat heeft EU-commissaris Neil Kinnock (verantwoordelijk voor personeel en administratie bij de Europese Commissie) gisteren bevestigd. Een en ander betekent dat de Belgische staat krachtens een overeenkomst met de Commissie vanaf 1 april 2004 maandelijks 221.000 euro boete moet betalen aan de Commissie en vanaf 1 juli volgend jaar 440.000 euro per maand. Bovendien moet België vanaf 1 januari ook de huur betalen van de vervangende gebouwen, die de Commissie in Brussel betrekt totdat de renovatie van het Berlaymontgebouw voltooid is. Het gaat om 1,2 miljoen euro per maand.

De Commissie nam in 1967 met ruim 3000 ambtenaren haar intrek in het stervormige Berlaymontgebouw aan het Schumanplein in Brussel. In 1991 moest ze het gebouw verlaten omdat het vol asbest zat. Na heel wat geklungel met het asbestvrij maken werd begonnen met de renovatie die aanvankelijk tot begin 1996 zou duren.

Die datum werd eerst met twee jaar verschoven, en nog eens naar 2000, vervolgens naar 2002 en voor het laatst naar 1 januari 2004. Bij de renovatie van het gebouw hebben de opdrachtgever, de NV Berlaymont, en de hoofdaannemers en onderaannemers heel wat conflicten uitgevochten tot de rechter toe. Er is ook sprake van massale fraude, waarnaar reeds geruime tijd een onderzoek bezig is. Ook de Brusselse justitie interesseert zich meer en meer voor de onverkwikkelijke gang van zaken rond het gebouw. Een van de onderaannemers ter plaatse gisterochtend: “Het is hier een echte beerput. Het wordt tijd dat die eens wordt aangepakt.”

De Belgische overheid doet of haar neus bloedt. Ofschoon zij de overeenkomst met de Commissie over de oplevering van het gebouw en de te betalen boetes bij contractbreuk heeft ondertekend, is ze nu op zoek naar de schuldigen voor de vertraging van die renovatie om de boetes op hen te verhalen.

�Het is hier een echte beerput�

Reageer op dit artikel