nieuws

België vraagt om doortrekken spoorlijn

bouwbreed Premium

hasselt – De Vlaamse premier Somers heeft premier Balkenende gevraagd de spoorlijn Lanaken-Maastricht door te trekken tot in Maastricht, zoals eerder is toegezegd. De Vlamingen van hun kant gaan volgend jaar deze spoorlijn 20 opnieuw aanleggen vanaf de Nederlandse grens tot het bedrijventerrein Europark van Lanaken. Daardoor kunnen op korte termijn een half miljoen ton […]

hasselt – De Vlaamse premier Somers heeft premier Balkenende gevraagd de spoorlijn Lanaken-Maastricht door te trekken tot in Maastricht, zoals eerder is toegezegd. De Vlamingen van hun kant gaan volgend jaar deze spoorlijn 20 opnieuw aanleggen vanaf de Nederlandse grens tot het bedrijventerrein Europark van Lanaken.

Daardoor kunnen op korte termijn een half miljoen ton goederen vanuit Lanaken vervoerd worden over internationaal spoor via Maastricht.

De Vlaamse regering houdt op 4 februari een aanbesteding voor dit project, maakte de Vlaamse minister Bossuyt bekend. Op de langere termijn wil de Vlaamse regering een spoorverbinding tussen Hasselt en Maastricht realiseren voor personenvervoer. Al in 1856 konden reizigers de trein nemen van Hasselt naar Maastricht. In 1954 werd de lijn voor personenvervoer gesloten, en in 1990 ook voor het goederenvervoer. De sporen werden gedeeltelijk opgebroken en de Nederlandse overheid wilde in 1999 zelfs de spoorbrug over de Maas afbreken. Dit plan ging niet door, en intussen ontstonden verkeersinfarcten op de wegen. De Vlaamse regering bepleitte het verbeteren van spoorlijnen over de grenzen heen. De Vlamingen vroegen al in 1999 om het spoor tussen Lanaken en Maastricht opnieuw te openen voor goederenvervoer.

Reageer op dit artikel