nieuws

Almere eist IJmeerverbinding bij Zuiderzeelijn

bouwbreed

almere – Een Zuiderzeelijn zonder IJmeerverbinding naar Amsterdam is ondenkbaar. Dat zegt burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere in een interview met deze krant. Zij kijkt uit naar de beslissingen van het kabinet over het Sinterklaaspakket met vijf grote projecten, waaronder de ontsluiting van Almere en de Zuiderzeelijn.

Hoewel ze een lichte voorkeur heeft voor de hogesnelheidslijn, maakt het haar eigenlijk niet uit welke variant het kabinet voor de Zuiderzeelijn kiest “als ie er maar komt”, aldus Jorritsma. “Belangrijk is wel dat er een relatie komt met de IJmeerlijn”, vindt zij. Het zou een groot deel van de files kunnen oplossen om haar stad. “Je zou ook een tramverbinding met Amsterdam kunnen maken, dat is lekker huiselijk”, mijmert de burgemeester. De uittocht �s ochtends en de intocht �s avonds van forensen zetten de wegen op slot. “Een stad die groeit naar 400.000 inwoners, kan niet overleven op dit navelstrengetje van de A6 “, aldus de burgemeester. De plannen voor een verdubbeling van de Hollandse brug liggen klaar en het werk staat gepland voor na 2010. “Dat is te laat”, zegt Jorritsma. De verbinding tussen A6 en A9 is al zeker vijftien jaar onderwerp van gesprek, maar nog steeds niet zeker. Met deze verbinding kan de grote opstopping tijdens de spits tot het verleden behoren. “De verbinding tussen het oude en het nieuwe land moet goed zijn. Almere heeft goed openbaar vervoer, maar dan staat nog 40 procent met de auto in de file.”

De inwoners en de gemeenteraad hebben genoeg van een stad die in de spits stilstaat. De raad staat zelfs niet afwijzend tegenover de mogelijkheid van tolwegen en een tolbrug om Almere beter bereikbaar te maken, zodat marktpartijen eerder zullen helpen bij deze opgave. Het is nu afwachten of het Rijk over de brug komt met een bijdrage.

Jorritsma weet, ondanks haar vele connecties in Den Haag nog niet veel. “Het is angstvallig stil rond het Sinterklaaspakket”, aldus de oud-minister van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken. Op 12 december heeft zij een bestuurlijk overleg in haar agenda staan met een onder meer minister Dekker (VROM). “Maar dan moet het pakket er wel eerst door zijn, anders hebben we weinig te bespreken. Inmiddels krijgt de gemeente wel ambtelijke hulp van het Rijk bij het bekijken van de groei. Beide partijen hebben daarvoor inmiddels een convenant gesloten, dat na het verschijnen van de Nota ruimte wordt omgezet in concrete plannen. De woningnood in de regio is dusdanig dat Almere wel fors moet groeien om aan de vraag te voldoen. “Wij zijn nu niet de vragende partij, maar de rollen zijn omgedraaid”, zegt Jorritsma. “Ik zie dat er consensus bestaat in Den Haag over het feit dat er iets moet gebeuren met de groei van Almere. Dat is wel eens anders geweest”. Jorritsma signaleert ook een toenemende eensgezindheid binnen de regio. “En dat moet ook, want waar de regio onderling verdeeld is, hoeft het Rijk niet zo hard te lopen.”

Op pagina 3: Almere hoeft niet per se te groeien.

Reageer op dit artikel