nieuws

Aannemer krijgt schuld problemen bij Boijmans

bouwbreed Premium

rotterdam – Het Rotterdamse college legt de schuld voor de problemen bij de verbouw en nieuwbouw van museum Boijmans van Beuningen grotendeels bij de bouwkundig aannemer. Dat is de algemene conclusie in een rapport dat burgemeester en wethouders vrijdag aan de gemeenteraad hebben gestuurd.

Juridische en bouwkundige adviseurs hebben alle relevante dossiers en besluiten van de afgelopen acht jaar doorgespit. Ze stellen vast dat hoofdaannemer Hulshof uit Vorden voor een groot deel verantwoordelijk is voor de overschrijding van het bouwbudget met 1,9 miljoen euro en de jarenlange vertraging van de bouw.

De facelift van Boijmans kende ook tegenslag door juridische en fysieke hobbels en een onderbreking in verband met een tentoonstelling van Jeroen Bosch in 2001.

De hoofdaannemer heeft een totaal andere visie op wie verantwoordelijk is voor de problemen. Hij diende in mei een claim van 2,5 miljoen euro in tegen de gemeente Rotterdam bij de Raad van Arbitrage voor de bouw.

Het Rotterdamse college deed het onderzoek op verzoek van de gemeenteraad. Op initiatief van SP-raadslid T. Cornelissen is eerst met een gemeentelijke enquête gedreigd. Volgens Cornelissen is deze enquête nog steeds mogelijk.

De gemeentelijke commissie voor kunstzaken vergadert donderdag over de fraudezaak bij Boijmans, waar in juni 3,3 miljoen euro is verduisterd. Cornelissen wil dan ook vragen stellen over het rapport van de verbouw en nieuwbouw. (anp)

Reageer op dit artikel