nieuws

Zorgelijke leegstand kantoren randgemeenten

bouwbreed Premium

amsterdam – De leegstandspercentages van de kantoren in de randgemeenten van de grote steden zijn ronduit zorgwekkend. Dat constateert vastgoedbedrijf Jones Lang Lasalle.

In Capelle aan de IJssel staat meer dan één op de vijf gebouwen leeg. Zoetermeer kent een leegstand van 10 procent. Amsterdam en Eindhoven worstelen met een leegstand van respectievelijk 12 en 14 procent.

Den Haag en Rotterdam blijven ondanks de economisch mindere tijden goed overeind. In de residentie is de leegstand opgelopen tot 6,4 procent. Havenstad Rotterdam houdt de schade beperkt tot 6,8 procent kantoren zonder huurder. Jones Lang Lasalle signaleert dat na de zwakke eerste helft van het jaar ook in het derde kwartaal de opname van kantoorruimten weinig vlot. Van de vijf grote steden ligt alleen in Utrecht en Eindhoven de vraag op het niveau van 2002. Dit jaar zullen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam 20 tot 50 procent minder meter kantoorvloer van huurder veranderen.

Opvallend genoeg was in het derde kwartaal in de meeste steden de zakelijke dienstverlening de actiefste bedrijfssector. De nutsinstellingen hadden een duidelijk kleiner aandeel dan in voorgaande kwartalen. Grootschalige transacties vonden alleen plaats in Den Haag. Psychomedisch centrum Parnassia huurde ruim 9000 vierkante meter. Shell was goed voor een opname van 6000 vierkante meter.

Voorverhuurd

In vrijwel alle grote steden – uitgezonderd Eindhoven – steeg het aanbod. In vrijwel alle steden neemt de komende maanden de keuze voor de huurders alleen nog maar toe. In Den Haag en Rotterdam komt vooral bestaande ruimte vrij. Dikwijls zijn de meters voorverhuurd maar wordt de ruimte niet in gebruik genomen en via onderhuur weer aangeboden. Jones Lang Lasalle constateert in sterke mate een verplaatsingsmarkt waarin bij verhuizing naar nieuwbouw oude ruimten worden achtergelaten.

In Amsterdam vonden de makelaars in het derde kwartaal huurders voor 34.000 vierkante meter kantoorvloer. De kopers konden kiezen uit een aanbod van 790.000 vierkante meter. De tophuur bleef 330 euro per vierkante meter.

Met een volume van 31.000 vierkante meter wat transacties betreft stak Den Haag de hoofdstad naar de kroon. Het aanbod stabiliseerde bij een tophuur van 210 euro per vierkante meter op 277.000 vierkante meter. In Rotterdam zakte de vraag terug tot 12.000 vierkante meter. Gelijktijdig steeg het aanbod tot 242.000 vierkante meter. In Utrecht slaagden de makelaars erin huurders te vinden voor 21.000 vierkante meter kantoorvloer. In Eindhoven veranderde 15.000 vierkante meter van huurder.

Reageer op dit artikel