nieuws

Zonnecellen reguleren warmte en lichtinval

bouwbreed Premium

taastrup – Het Deense TNO – het Teknologisk Institut (TI) – ontwikkelt een in glasgevels in te bouwen zonnecellenpaneel, dat niet alleen warmte produceert, maar met behulp van nanotechnologie tevens �intelligent� (dus volledig geautomatiseerd) de lichtinval reguleert en zo de warmte ook kan reduceren. Het product is volgens de verwachting van het TI over twee […]

taastrup – Het Deense TNO – het Teknologisk Institut (TI) – ontwikkelt een in glasgevels in te bouwen zonnecellenpaneel, dat niet alleen warmte produceert, maar met behulp van nanotechnologie tevens �intelligent� (dus volledig geautomatiseerd) de lichtinval reguleert en zo de warmte ook kan reduceren. Het product is volgens de verwachting van het TI over twee tot drie jaar klaar voor vermarkting.

De Denen maken bij de ontwikkeling gebruik van de in 1992 door de Zwitser M. Grätzel uitgevonden PEC-cel. PEC is de afkorting van photo-electro chemical, wat aanduidt dat de technologie is gebaseerd op de fotosynthese van planten. Deze zetten daarmee zonlicht om in energie. De opzet van het TI is, dat het geïnnoveerde zonnecelproduct zo wordt gemaakt, dat het een geïntegreerd deel kan vormen van het gebouw.

Reageer op dit artikel