nieuws

Zaken regel je niet meer achterop een sigarendoos

bouwbreed Premium

zwartsluis – Zijn overgrootvader Geert Vinke schreef in het allereerste klantenboek op 7 november 1903 30 cent voor twee uur arbeid. Het is de start van Aannemersbedrijf B.A. Vinke en Zn uit Zwartsluis. Bescheidenheid, betrouwbaarheid en traditie kenmerken het familiebedrijf waarvan Barend Vinke nu directeur is.

Onderhoud en verbouwen bij boeren uit de buurt, particulieren, een scheepswerf en een visverwerkingsbedrijf en zo nu en dan een nieuwbouwwoning in collegiale samenwerking met andere aannemers uit de buurt. Zo zag het werk er uit van Geert Vinke in 1903. Voor het eerst brak de zoon van wie alle voorouders visser waren met deze traditie en noemde hij zichzelf timmerman. Maar metselen, voegen en stucwerk deed hij ook.

De vier dikke klantenboeken van overgrootvader Geert Vinke spreken tot de verbeelding. Voor zijn zoon Albert rekende hij 5 cent per uur, spijkers en schroeven stonden apart op de rekening en hout werd geleverd in voeten en duimen.

In 1907 werkten twee zonen in het bedrijf mee en zo ontstond een nieuwe familietraditie: het aannemersvak. Inmiddels is de zoon van Barend Vinke de vijfde generatie die in het bedrijf werkzaam is.

Vinke bouwde in de jaren twintig zo nu en dan een grote villa waar zeker een jaar over werd gedaan vanwege de ingewikkelde kapconstructies.

Pas in 1948, nadat de vader van Barend Vinke inmiddels ook in het bedrijf kwam, ging Vinke zich meer toeleggen op nieuwbouw in de sociale sector, maar nog steeds haalt het aannemersbedrijf vanwege risicospreiding het meeste werk uit onderhoud, verbouwingen, klein klantenwerk en utiliteit. In 1948 hebben de grootvader en vader van de huidige directeur het bedrijf officieel laten registreren bij de Kamer van Koophandel als Aannemersbedrijf B.A. Vinke en Zn.

De jaaromzet van het aannemersbedrijf, alsmede de doe-het-zelfzaak in Vollenhove (opgericht in 1976) komt nu op 3,5 a 4 miljoen. Bestond het bedrijfje in 1935 uit de grootvader, de vader en twee man personeel, nu werken 24 mensen in de beide bedrijven.

Het doe-het-zelfcentrum in Vollenhove is in 1976 min of meer per ongeluk ontstaan. Omdat het bouwbedrijf verlegen zat om opslagruimte en er in Zwartsluis niet de ruimte voor kon vinden, besloot Vinke uit te wijken naar Vollenhove. Daar werd toen een opslagruimte en een werkplaats gebouwd. Van lieverlee ontdekte Vollenhove Vinke, die gereedschappen, elektra, hang- en sluitwerk, tuinartikelen en hout- en plaatmateriaal ging verkopen.

Barend Vinke, die vanaf zijn dertiende jaar in de vakanties al vaak op de bouwplaats was te vinden, is onder meer trots op de restauratie van acht Havezaten, oude grote landhuizen voor de adel uit 1600, een project uit 1990 van rond een miljoen gulden. Bladerend in een groot plakboek blijkt dat Vinke werken op zijn naam heeft geschreven, zoals het zwembad in 1970, de gemeentewerf in 1974, het politiebureau in Vollenhove in 1979, een kerkelijk centrum in Zwartsluis in 1986, een groot nieuwbouwproject na samenvoeging van gemeenten in Elburg en vanaf 1993 tot 2000 een groot onderhoudsproject in Meppel.

De afgelopen dertig jaar heeft Vinke naam opgebouwd met onderhoud en uitbreidingen van scholen. Barend: “De lessen moeten normaal doorgang kunnen vinden tijdens de werkzaamheden, wat een goede planning vereist. We hebben nu zestien scholen in Zwartsluis en omstreken als klant gehad.” Op dit moment vervangen bouwvakkers van Vinke de kozijnen van het Agnieten College in Zwartsluis.

Vinke heeft eerst nog een tijdje getwijfeld of “in een tijd van bezuinigingen en pas op de plaats” wel veel aandacht besteed moest worden aan het 100-jarig bestaan van het Vinke-bedrijf. Dankbaarheid aan de voorgaande generaties en achteromkijkend naar wat er toch ondanks de bescheiden schaal door de generaties heen is doorgegeven, gaven de doorslag.

Hoewel het bouwbedrijfje nog steeds de eigen naam hanteert, werkt Vinke vanaf april 2000 onder de paraplu van Vastbouw Groep Rijssen. Nuchter verstand moest prevaleren boven het sterke gevoel van traditie in de Vinke-familie. “De tijd dat de zaken op de achterkant van een sigarendoos te regelen waren, ligt ver achter ons, en mijn zoon werkt met plezier in het bedrijf, maar de directiestoel ziet hij niet zitten.”

Zelf werkt Barend Vinke (55) nog zo�n 70 tot 75 uur in de week. Hoewel zijn agenda boordevol afspraken staat, is hij de rust zelve. Alleen aan zijn hobby vissen – zit de traditie van zijn verre voorouders hem toch nog in het bloed? – komt hij niet zo vaak toe. Vinke: “Maar dat komt nog wel.”

Reageer op dit artikel