nieuws

Waterkoeling ontziet milieu

bouwbreed

zwijndrecht – Atlas Copco koelt de schroefcompressoren van de nieuwe serie AQ inwendig niet met olie maar met water. Het materieel levert om die reden volledig olievrije perslucht.

Lucht wordt bij ongeveer 40 graden Celsius gecomprimeerd zodat de compressoren thermisch minder zijn belast en minder energie opnemen. Het water wordt met behulp van omgekeerde osmose gereinigd waardoor de machines weinig water verbruiken. Standaard monteert de fabrikant er het beheersysteem Elektronikon op dat onder meer de capaciteit regelt, voor de komende onderhoudsbeurt waarschuwt en de gang van zaken in een geheugen opslaat.

De serie omvat vermogens van 30 en 55 kW, capaciteiten van 55 tot 148 liter er seconde en drukken tot 7, 10 of 13 bar. De Full Feature-versies zijn voorzien van een geïntegreerde koeldroger en filters. Bij de VSD past de frequentieregeling de capaciteit binnen een gebied van 30 tot 100 procent nauwkeurig aan het persluchtverbruik aan, wat een kwart op het energieverbruik bespaart. De leverancier garandeert de bedrijfszekere werking van het compressorelement voor 24000 bedrijfsuren.

Reageer op dit artikel