nieuws

Waarom is een spijker gevaarlijk?

bouwbreed

schiedam – “Als er een spijker op de grond ligt, kan ik er met mijn billen op gaan zitten.” Een opmerking van een van de kinderen tijdens de voorlichtingsbijeenkomst van aannemer Panagro op twee basisscholen en een kinderdagverblijf in Schiedam over de gevaren op een bouwterrein.

Projectleider D. Tewarie van Panagro gaf, ondersteund door een clown, zijn laatste voorlichting aan basisschoolleerlingen. Na afloop was hij enthousiast. “Ons doel om kinderen goed te informeren over gevaren is gelukt.”

In opdracht van woningcorporatie Woonplus voert Panagro het project Casco Hergebruik uit, waarbij twee bestaande flats ingrijpend worden gerenoveerd. De werkzaamheden vinden plaats in de wijk Groenoord te Schiedam, waar de betreffende basisscholen en het kinderdagverblijf staan. De aannemer wil voorkomen dat nieuwsgierige kinderen een kijkje nemen achter de hekken. Vandaar het initiatief om voorlichting te geven over de gevaren op een bouwterrein.

De clown demonstreerde het gebruik van een bouwhelm. Een jongetje trapte op de tenen van een bouwvakker om te testen hoe sterk de schoen was en kinderen konden vragen stellen over bouwplaatsen. Tewarie, die de afgelopen twee dagen zevenhonderd kinderen voorlichtte, was onder de indruk. “De respons van de leerlingen is de graadmeter. Ze stelden veel vragen en kwamen met goede antwoorden.” De vragen gingen bijvoorbeeld over asbest en valgevaar. Verder moesten de kinderen zelf nadenken over zaken zoals: Wat gebeurt er als je in een kuil valt? Waarom is een spijker op de grond gevaarlijk? Wat heeft een bouwvakker aan?

Tewarie concludeerde dat kinderen zeker bewust zijn van de gevaren. Hij verwacht dan ook dat, door de voorlichting, tijdens de komende werkzaamheden zich geen noemenswaardige problemen zullen voordoen.

Bovendien heeft Nederland er zevenhonderd potentiële bouwvakkers bij. “Alle kinderen willen bouwvakker worden.”

Reageer op dit artikel