nieuws

Voorspanning beter dan gangbare frictie

bouwbreed Premium

ridderkerk – A. Klaassen (AKA) uit Ridderkerk levert borgringen die gebruik maken van voorspanning, in plaats de gebruikelijke frictie (wrijving). Het gaat om het Nord-Lock systeem, afkomstig uit Zweden. De borgringen hebben schuine vlakken, waarbij de hoek tussen die vlakken groter is dan de helling van de spoed van het draadeind of de moer. De […]

ridderkerk – A. Klaassen (AKA) uit Ridderkerk levert borgringen die gebruik maken van voorspanning, in plaats de gebruikelijke frictie (wrijving). Het gaat om het Nord-Lock systeem, afkomstig uit Zweden.

De borgringen hebben schuine vlakken, waarbij de hoek tussen die vlakken groter is dan de helling van de spoed van het draadeind of de moer. De buitenkant van de borgringen is voorzien van radiale tandjes, die bij het aandraaien van de bout of de moer zich vastzetten op de contactvlakken.

Het resultaat is een verbinding die bij trillingen alleen maar vaster komt te zitten. Daarom is het Nord-Lock systeem aantrekkelijk voor toepassingen in de procesindustrie, in grondverzetmachines, in de scheepsbouw en andere takken van industrie. Ook in de bouw komen situaties voor waarin de borging van een gemonteerde constructie optimaal moet zijn. Uiteraard is er voor elke schroefdraad een andere Nord-Lock borgring, omdat de helling van de spoed van de draad verschilt. De borgringen mogen niet samen met gewone losse sluitringen worden toegepast. Het effect van de voorspanning gaat dan verloren. Voor sleufgaten en zachte materialen zijn er Nord-Lock ringen met een extra grote diameter.

Reageer op dit artikel