nieuws

Vliesgevel voor pand van Rijkswaterstaat

bouwbreed Premium

den haag – Het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat is een van de eerste vliesgevelgebouwen in Nederland. Minister Peijs opende gisteren het gebouw aan de Haagse Koningskade. Het ontwerp uit 1961 is van architectenbureau Gouwetor, Mulder & Tielman. In 1996 werd het gebouw wegens slechte klimatologische omstandigheden door de ambtenaren verlaten. Architect R. Hootsmans van de Rijksgebouwendienst […]

den haag – Het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat is een van de eerste vliesgevelgebouwen in Nederland. Minister Peijs opende gisteren het gebouw aan de Haagse Koningskade.

Het ontwerp uit 1961 is van architectenbureau Gouwetor, Mulder & Tielman. In 1996 werd het gebouw wegens slechte klimatologische omstandigheden door de ambtenaren verlaten. Architect R. Hootsmans van de Rijksgebouwendienst wist met een minimale ingreep de werking van de dubbele vliesgevel zodanig te wijzigen dat deze zich aanpast aan de wisselende klimatologische omstandigheden in zomer en winter.

Een van de oplossingen hiervoor was zeer innovatief: de architect bewerkte de bestaande luchtspouw van 30 centimeter. Door middel van een geboord gaatje en een elektronisch aangestuurd klepje wordt er �s zomers lucht binnengevoerd. �s Winters vormt de lucht in de spouw een buffer tegen de kou.

Reageer op dit artikel