nieuws

Verf

bouwbreed Premium

In het artikel �Branchevereniging schilders ziet niets in OPS-plannen FNV�, Cobouw 31 oktober 2003 (nummer 202) zijn naar mijn mening enkele zeer storende opmerkingen van de heer M. Jongste, woordvoerder van de Werkgeversvereniging voor het vloer- en raambedrijf (WVVR) opgenomen. Wanneer de heer Jongste namelijk niet weet waar hij over praat kan hij maar beter […]

In het artikel �Branchevereniging schilders ziet niets in OPS-plannen FNV�, Cobouw 31 oktober 2003 (nummer 202) zijn naar mijn mening enkele zeer storende opmerkingen van de heer M. Jongste, woordvoerder van de Werkgeversvereniging voor het vloer- en raambedrijf (WVVR) opgenomen. Wanneer de heer Jongste namelijk niet weet waar hij over praat kan hij maar beter niet praten. Ik citeer: “Terpentinehoudende verf mag in Nederland niet meer binnen  gebruikt worden. maar wie naar België rijdt kan het zo krijgen”. Volgens mij is terpentinehoudende verf bij iedere groothandel, bouwmarkt en detaillist vrij verkrijgbaar. Alleen mag een professionele verbruiker deze producten niet binnen verwerken. Met andere woorden: u hoeft echt niet naar België te rijden voor een blik verf.

Ik citeer: “Opdrachtgevers en projectinrichters geven de voorkeur aan het verboden materiaal omdat het resultaat beter is en de verf in tegenstelling tot zijn watergedragen legale concurrent in één keer dekt”. Opdrachtgevers en projectinrichters kunnen hier dan misschien wel een voorkeur voor hebben, echter het is een delict om deze verven binnen te gebruiken. Dus zullen zowel opdrachtgevers als projectinrichters de schilder nooit kunnen dwingen deze verf toe te passen.

Overigens is de stand van de techniek inmiddels dusdanig dat er een goed schilderwerk gemaakt kan worden met watergedragen verven. De dekking van deze verven is bovendien zo sterk verbeterd dat er helemaal niet van meerdere lagen hoeft te worden uitgegaan. Dit is mede afhankelijk van de ondergrond, de ondergrond kleur en de kleur van het te verwerken product.

Verder vind ik de opmerking van Jongste over het feit dat er volgens hem in de branche nog geen gevallen van het Organisch Psycho Syndroom (OPS) bekend zijn nogal vreemd aandoen. Uit de gegevens van het Nederlands centrum voor beroepsziekten zijn toch bevindingen gekomen waarvan verondersteld mag worden dat die bij een branchevereniging bekend zouden moeten zijn.

Op de opmerking “Dergelijke verven moeten in heel Europa voor de professionele en particuliere markt verboden worden, anders is de toepassing ervan onmogelijk uit te bannen”, nog het volgende: de ondernemers en de werknemers weten allen dat het bij wet verboden is om deze producten binnen te verwerken. Kortom, het is dus niet relevant of dit nu wél of niet verboden is in onze omringende buurlanden, echter deze producten mogen buiten wel verwerkt worden.

Tot slot deel ik u mede dat ik het een beetje een tendentieus artikel vind waar volgens mij niet echt veel research voor is verricht.

Het is dan naar mijn gevoel ook jammer dat dit is verschenen in uw anders toch altijd goed geïnformeerde dagblad voor de bouw.

Van Apeldoorn schildersbedrijf BV in Apeldoorn

Reageer op dit artikel