nieuws

Verdachten Curaçao horen forse straf eisen

bouwbreed Premium

willemstad – De officier van justitie in het Curaçaose Willemstad heeft maandag forse celstraffen geëist tegen de zestien verdachte personen in de fraudezaak rond overheids-NVs. Tegen de spil in het geheel, N. Monte, eiste hij zes jaar.

De leider van de grootste Antilliaanse politieke partij FOL, A. Godett, mag wat het Openbaar Ministerie betreft twee jaar achter de tralies. En de directeur van aannemersbedrijf De Antillen NV, de Nederlander C.L., achttien maanden.

Meer dan de helft van de verdachten staat in het beklaagdenbankje vanwege de fraude rond de Antillen NV, dochter van Koninklijke Wegenbouw Stevin NV (KWS). Ook Monte, adviseur en financier van de FOL, wordt daarin een kwalijke rol verweten. Hij zou hebben aangezet tot het betalen van steekpenningen door het bedrijf aan tal van politici, voor de verdeling van het geld hebben gezorgd en zelf ook een niet onaanzienlijk deel van de naar schatting (omgerekend) 850.000 euro in zijn zak hebben gestopt. Omdat hij al eerder in aanraking met justitie is geweest wegens fraude, kreeg hij de zwaarste strafeis te horen.

Volgens officier van justitie Van der Werff misbruikt hij zijn politieke invloed en gooit hij de integriteit van de Nederlandse Antillen te grabbel. “Ongelofelijk triest dat deze man deze financieel creperende samenleving misbruikt voor zijn eigen profijt. We moeten aan dit soort figuren duidelijk maken dat er voor hen geen plaats is in een overheids- of politieke functie”, zo lichtte hij de eis toe. Monte was zelf niet in de rechtszaal aanwezig. Hij verblijft momenteel in de Verenigde Staten voor een hartoperatie.

Partijgebouw

De meest populaire politicus van dit moment op de Antillen, Anthony Godett, hoorde twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf eisen. Als gedeputeerde van Openbare Werken ontving hij geld van De Antillen NV, onder andere voor de aankoop van een stuk grond voor een partijgebouw en hielp hij bevriende relaties voordelig aan bouwgrond.

Donderdag komen de eerste advocaten van de verdachten aan het woord. Medio december doet de rechter uitspraak.

Reageer op dit artikel