nieuws

Van Egeraat bouwt mee aan Manhattan aan de Moskwa

bouwbreed

rotterdam – Ze worden ruim 200 en 250 meter hoog en krijgen een bijzondere, want getordeerde en deels scheefgetrokken en uitkragende verdiepingvorm, de beide torens die Erick van Egeraat associated architects (EEA) heeft bedacht voor de nieuwe skyline van Moskou. Het tot Capital City benoemde complex is onderdeel van een ambitieus bouwproject, dat onder de naam Moscow City moet uitgroeien tot een soort Manhattan aan de Moskwa.

Het architectenteam van EEA is momenteel samen met de constructeurs van Arup bezig om het ontwerp te concretiseren.

De torens krijgen een dragende gevel en een betonnen liftkern.

Tot circa de achttiende etage gaat het om winkel-, horeca-, en kantoorruimte in een strakke rechthoekige vorm van 8 x 8 meter. De ondergrond wordt ingevuld met een parkeergarage van vijf lagen en ruimte voor 30.000 auto�s, waarvan de bouw begin 2004 aanvangt.

Direct naast beide torens worden forse koepels gebouwd, die in uiterlijk teruggrijpen op stukjes traditionele Russische vormgeving.

Vanaf de achttiende etage krijgen de torens een woonfunctie, met appartementen die in vorm en afmetingen steeds grilliger ruimten innemen.

Zo maakt het grondvlak van de verdiepingen per 10 meter hoogte steeds een draai van 12,5 graad en moet de gevelbreedte naar de top toe uitdeien van 8 tot maar liefst 13 meter. De grote overkragingen worden opgevangen via �transfer slabs�, grote betonnen schijven die onder een hoek van 11 graden worden geplaatst. De torens eindigen op de 55 respectievelijk 67ste verdieping uiteindelijk in een parallellogram.

Bij de oplevering begin 2006 zullen de torens de hoogste zijn

van Moskou. De huidige skyline met z�n niet al te hoge, maar wel zeer �barokke� bouwwerken volgens de Stalin-traditie, is dan op westerse wijze doorbroken door het als futuristisch omschreven ontwerp van EEA. Capital City ligt op vier kilometer van het Kremlin en vormt onderdeel van het Moscow City Project. De invulling van dit tot een vooraanstaand economisch centrum om te vormen, honderd hectare grote stuk grond aan de rivier is in totaal op 12 miljard dollar begroot.

Reageer op dit artikel