nieuws

Systeem houdt oogje op rookmelders

bouwbreed Premium

geldermalsen – Specifiek voor het bewaken van vluchtwegen in woningen en kantoren ontwikkelde Mütec Benelux de rookmeldercentrale HM-6. Dit systeem verwerkt de signalen van standaard rookmelders en handbrandmelders. Voor vroegtijdige brandmelding in bijzondere ruimten biedt de leverancier een hooggevoelige laserdetector aan.

De behuizing van de vluchwegbeveiliging voldoet aan de beschermingsklasse IP43. De elektronica draait op de netspanning. Een gasdichte loodaccu van 1,2 ampère-uur kan 72 uur achtereen noodstroom leveren. Met een druktoets worden de alarmgevers getest en wordt het systeem na een melding weer ingeschakeld.

De HM-6 controleert de detectoren op draadbreuk en kortsluiting en stuurt de alarmgevers aan. Het alarm gaat ook af wanneer een detector uit het circuit wordt gehaald.

Aan detectors levert Mütec onder meer optische rookmelders. In de meetkamer van deze toestellen zijn een infrarode LED en een fotodiode gemonteerd. Dit is op zo�n manier gebeurd dat het LED-licht in een ruimte zonder rook niet op de fotodiode valt. Dat gebeurt pas wanneer rookdeeltjes de meetkamer vullen die het infrarode licht verstrooien. De diode opent een stroomkring waardoor de spanning verandert en de HM-6 aanslaat. Mütec biedt voor de rookmelder een montagesokkel met een ingebouwde sirene die wordt aangesloten op de alarmuitgang van de HM-6.

Het HART-systeem meet met behulp van een laser of er rook in de omgevingslucht zit. Daarvoor zuigt het lucht aan op locaties waar brand het best kan worden gemeten. In de berekening van de leverancier is deze detector, afhankelijk van de instelling, tot zo�n duizend maal gevoeliger dan conventionele punt rookmelders. De elektronica �telt� het aantal rookdeeltjes die in de meetkamer het snijpunt van de laser passeren. Deze methode voorkomt dat vuil dat op de wanden van de meetkamer neerslaat bij de meting wordt betrokken.

Karakteristieken

Het systeem onderscheidt deeltjes van verschillende grootte en voorkomt zo vals alarm.

Stof bestaat uit grotere deeltjes dan rook en wordt dus niet meegeteld. De meetcircuits onderscheiden met speciale karakteristieken stof van rook. Mütec adviseert het HART-systeem onder meer voor ruimten waar lucht met een extreem hoge snelheid doorheen stroomt en voor ruimten waar bijvoorbeeld besturingssystemen staan opgesteld.

De HRD-IF2 bestaat uit een of twee melders die eveneens het aantal rookdeeltjes in aangezogen lucht meten. Een ventilator zuigt via een leiding doorlopend lucht aan en leidt die door een detector. Die produceert een analoog signaal dat evenredig toeneemt met de hoeveelheid aangezogen rook. Een elektronische kaart zet het signaal om in potentiaalvrije contacten die het alarm overdragen.

Het systeem filtert kleine fluctuaties door schommelingen in de luchtdruk, relatieve vochtigheid en temperatuur weg.

Reageer op dit artikel