nieuws

Surinaamse ex-minister spoorloos na veroordeling

bouwbreed Premium

paramaribo – De Surinaamse justitie is op zoek naar ex-minister Errol Alibux van Natuurlijke Hulpbronnen. De rechter heeft vorige week zijn aanhouding gelast, nadat de oud-bewindsman was veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens fraude en valsheid in geschrifte.

Alibux gaf tijdens zijn ministerschap in de regering van president Jules Wijdenbosch, die van 1996 tot 2000 in het zadel zat, goedkeuring voor de aankoop van een pad voor zijn ministerie.

De overheid betaalde daar 900.000 dollar voor, zo�n 300.000 dollar meer dan het was getaxeerd.

De rechter verdenkt Alibux ervan een deel van het verschil in zijn zak te hebben gestopt.

Alibux was zelf niet bij de uitspraak aanwezig en heeft zich daarna ook niet meer laten zien. De justitiële autoriteiten vermoeden dat hij in buurland Brazilië zit.

De veroordeling brengt de Democratische Nationale Partij 2000 (DNP2000) van Wijdenbosch, waarvan Alibux voorzitter is, in een lastig parket.

Volgens Wijdenbosch is er echter sprake van een politiek complot om zijn partij te schaden en heeft de rechterlijke macht zich bemoeid met zaken waarmee de instantie helemaal niets te maken heeft. De ex-president hangt overigens ook een strafrechtelijk proces boven het hoofd. Hij heeft gedurende zijn bewind vele tientallen miljoenen dollars gebruikt van een geheime rekening van de regering, zonder daar enige verantwoording over af te leggen.

Reageer op dit artikel