nieuws

Stations Noord-Zuidlijn inzet van kort geding

bouwbreed Premium

AMSTERDAM – Drie verenigingen eisen in een kort geding dat de gemeente Amsterdam de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn opschort. Zij menen dat niet mag worden begonnen met de aanleg van de metrostations Rokin, Vijzelgracht en Ceintuurbaan, omdat de veiligheid van de reizigers in het geding zou zijn.

De aanleiding voor het geding is volgens een woordvoerder van reizigersvereniging Rover de uitspraak in een rechtszaak over de bouwvergunning van station Rokin eerder deze maand, zo zei hij gisteren. De rechter concludeerde toen dat de veiligheid van reizigers bij calamiteiten onvoldoende is gewaarborgd, omdat de roltrappen nog niet geheel aan de veiligheidsvoorschriften voldoen.

De rechtbank oordeelde verder dat de vergunning voor de inrichting van metrostation Rokin niet aan de eisen voldoet. De vergunning voor het casco is wel helemaal goedgekeurd waardoor de gemeente met de aanleg kan beginnen.

Onomkeerbaar

Rover, Vereniging Stadsvervoerbelang en Vereniging De Bovengrondse menen dat er geen onomkeerbare werkzaamheden mogen worden uitgevoerd die inpassing van extra veiligheidsvoorzieningen mogelijk in de weg staan.

Het kort geding dient 13 november voor de rechtbank in Amsterdam. (anp)

Reageer op dit artikel