nieuws

Standaard voor leds in verkeerslicht

bouwbreed Premium

den haag – Een nieuwe standaard voor verkeerslichten in Nederland toetst de kwaliteit van led2-lampen. Samen met Rijkswaterstaat en KEMA stelde bedrijfstakorganisatie Association of Traffic Industries in the Netherlands (Astrin) een eisenpakket op voor led2-lampen.

Wanneer KEMA vaststelt dat de lampen hieraan voldoen, kunnen ze conform NEN-EN 12368 en NEN 3322 in verkeersregelinstallaties worden gemonteerd. Een led2-lamp moet binnen 50 milliseconden uitschakelen wanneer de lamp defect raakt. Het stoplicht heeft dan nog 150 milliseconden om over te schakelen naar een veilige knipperstand en zo binnen de wettelijke maximumtijd van 200 milliseconden te blijven. Andere eisen aan de led2-lamp hebben onder meer betrekking op het opvangen van kleine elektronische storingen, waarvoor dit type lamp relatief gevoelig is. De nieuwe eisen voor de led2-lamp hebben nog niet de status van een norm.

Reageer op dit artikel