nieuws

Specialist ondergeschoven kindje

bouwbreed

boxtel – Een dak repareren, voegwerk of een gevel reinigen, het lijken klussen die de gemiddelde aannemer er wel even bij kan doen. Een grove vergissing, menen de gespecialiseerde aannemers. Onlangs openden ze hun eigen opleidingscentrum in Boxtel.

In de werkplaats gaat Stan Schoenmakers, directeur van het Bouwopleidingscentrum Gespecialiseerde Aannemers (BGA), met zijn wijsvinger langs een bakstenenmuur. “Voegen is een vak apart. Daarom hebben we hier verschillende soorten metselwerk waarop beginnende voegers kunnen oefenen.”

In andere zalen staan hellende daken gerangschikt naar model voor de leerling dakdekkers en liggen dunne strengen metaal keurig op een rij. Oefenmateriaal voor de aankomende betonstaalverwerkers.

Alles is nog nieuw in het BGA dat begin deze maand officieel werd geopend. De opleiding telt 110 leerlingen. Ze bekwamen zich in onder meer voegen, betonstaalvlechten en dakdekkerswerk. De scholing neemt gemiddeld twee jaar in beslag. De praktijk staat voorop maar theorie is onontbeerlijk. Wie bijvoorbeeld wil leren voegen, komt er niet onder uit om zich enigszins in natuurkunde te verdiepen. “We maken het theorie-onderwijs zo weinig mogelijk schools. Onze leerlingen zijn bijna volwassen en zo worden ze ook behandeld.” Het BGA ontstond op initiatief van het Verbond Ondernemers Gespecialiseerde Aannemers, de Nederlandse Vereniging voor dakdekkerbedrijven Hellende Daken en de Vereniging Nederlands Voeg- en Gevelbedrijven.

De behoefte aan opleidingen binnen deze beroepen is groot. “De gespecialiseerde aannemer is in onderwijsland een ondergeschoven kindje”, zegt Schoenmakers. “Op het vmbo wordt nauwelijks aandacht aan deze branches besteed.” Het resultaat is dat de beroepsmogelijkheden onbekend zijn bij veel werkzoekenden. De specialist rolt veelal per ongeluk in het vak en bekwaamt zich in de praktijk onder leiding van een ervaren collega.

“Tegelijkertijd zie je dat gespecialiseerde aannemers weinig zin hebben om zich te laten bijscholen of om hun personeel op cursus te sturen, terwijl nieuwe producten en technieken enige begeleiding nodig maken.”

Schoenmakers wijt dit aan de vergrijzing binnen de gespecialiseerde aannemerij. De bedrijfstak telt vooral kleinere bedrijven onder leiding van mensen die al decennia in het vak zitten. “Ze doen hun werk al jaren en denken er niet over om naar school te gaan. Het is toch altijd goed gegaan? Waarom zou je dan nog een opleiding volgen?, is hun redenering.”

Schoenmakers gaat die mentaliteit doorbreken met een campagne die in eerste instantie gericht is op de ondernemers zelf. “Het is een continu proces van voorlichting en werving binnen de drie branches waarop we ons richten. Natuurlijk zouden we het ook toejuichen als jonge mensen uit het vmbo bij ons een opleiding komen volgen. Voor die groep houden we kennismakingsdagen waar we laten zien dat de bouw meer te bieden heeft dan alleen de reguliere aannemerij.”

�Bouw is meer dan alleen reguliere aannemerij�

Reageer op dit artikel