nieuws

Sijtwende, staaltje dubbel grondgebruik

bouwbreed

den haag – Een holle dijk waar het verkeer doorheen dendert. Desondanks hebben de bewoners van de zevenhonderd dijkwoningen – die daar tegenaan staan – nergens last van. Dat is de succesformule van Sijtwende, een schoolvoorbeeld van publiek-private samenwerking. Het immense project is gisteren door koningin Beatrix geopend.

Door Sijtwende komt er na zeventig jaar discussie eindelijk een verbinding tot stand tussen de A4 en de A44 bij Den Haag. Weer wordt een schakel gesloten in de noodzakelijk geachte rondweg om de hofstad.

Bouwen bovenop de weg durfde Rijkswaterstaat niet aan, uit angst dat de constructie bij calamiteiten niet bereikbaar zou zijn. Maar de huizen liggen wel veel dichter tegen de weg aan dan mogelijk zou zijn wanneer die niet was ingepakt of verzonken onder het maaiveld. De woningen ontworpen door Van Tilburg en Partners bijvoorbeeld lopen terrasgewijs op naar de kruin van de dijk.

Mede door de kleurstelling en de detaillering heeft dat deelplan van Sijtwende een mediterraan karakter gekregen. Bovenop het 2,2 kilometer tunneltrace is een langerekt groen park aangelegd; dat op twee plaatsen wordt onderbroken door gelijkvloerse kruisingen op maaiveldniveau. In de bouwfase is dit project van Volker Wessels Stevin en de Voorburgse projectontwikkelaar Van Bohemen al veel door projectontwikkelaars, architecten bezocht, als schoolvoorbeeld van succesvol dubbel grondgebruik en publiek private samenwerking. Die aandacht zal niet verflauwen na opening is de verwachting; Sijtwende blijft een pleisterplaats voor architectuurtoeristen.

Reageer op dit artikel