nieuws

Schilders niet zeker van laag btw-tarief

bouwbreed Premium

brussel – Schilders en stukadoors zijn er nog niet zeker van dat zij onder het huidige lage btw-tarief blijven vallen. Het besluit hierover heeft de Europese Commissie een halfjaar uitgesteld tot juli 2004. Tot die tijd behouden de afwerkbranches het belastingvoordeel.

Directeur E. Kruiderink van de branchevereniging voor schilders Fosag heeft gemengde gevoelens bij het Brusselse besluit. “Natuurlijk zijn we blij met de verlenging. Zeker in deze slechte tijden komt die goed van pas. Maar het is veel beter als er een structurele regeling komt.”

Het huidige btw-tarief van 6 procent hebben de schilders en stukadoors te danken aan een Europees experiment. Om de werkgelegenheid te stimuleren hebben de lidstaten van de Europese Unie (EU) drie jaar geleden een aantal arbeidsintensieve bedrijfstakken aangewezen die onder deze regeling vallen.

Het experiment zou eind dit jaar aflopen, waardoor beide sectoren in het vervolg onder het normale hoge btw-tarief zouden vallen. Dat zou dan ook gelden voor kappers en fietsenmakers die ook gebruik maken van de regeling.

Eurocommissaris F. Bolkestein wil het experiment vervangen door een permanente regeling. Hij heeft een lijst gemaakt met daarop de branches die kunnen blijven profiteren van het voordelige tarief. De schilders en stukadoors staan op de lijst van de voormalige VVD-leider, maar om die lijst in de EU-regels op te nemen heeft hij toestemming nodig van de Europese ministers van financiën.

Het besluit over de lage btw-tarieven is nu uitgesteld omdat Bolkestein het niet eens kan worden met de EU-ministerraad.

Fosag-directeur Kruiderink is er niet helemaal gerust op dat de bestuurders eruit zullen komen. “Het ergste zou zijn als er helemaal geen besluit wordt genomen in Brussel. Want dan lopen we het lage tarief mis.”

Voorzitter J. van de Kant van Nederlandse Ondernemers in de Afbouw (NOA) ziet mogelijkheden als Nederland in de tweede helft van 2004 voorzitter wordt van de EU. “Staatssecretaris Wijn moet van het btw-tarief al keihard werk maken tijdens de dossieroverdracht. Misschien kan het dan beter geregeld worden. “

NOA wil net als Fosag een structurele afspraak maken over het lage btw-tarief in de twee afwerkbranches. “Het helpt om werk uit de grijze markt te halen, waar stukadoors- en afbouwwerk door onopgeleide mensen wordt gedaan”, licht Van de Kant toe. Daarnaast geeft het belastingvoordeel de sector bij de huidige slechte economische omstandigheden een steuntje in de rug.

Reageer op dit artikel