nieuws

Ruimtemeter berekent optimaal gebruik grond

bouwbreed

utrecht – De provincie Utrecht heeft als eerste een zogenoemde ruimtemeter in gebruik genomen om ruimtewinst op bedrijfsterreinen te meten. Met dit nieuwe (papieren) instrument wil de provincie in totaal 15 procent besparen op de toekomstige behoefte aan bedrijfsterreinen. Met de ruimtemeter kunnen de ambtenaren berekenen of de beschikbare ruimte op een bedrijfsterrein optimaal benut […]

utrecht – De provincie Utrecht heeft als eerste een zogenoemde ruimtemeter in gebruik genomen om ruimtewinst op bedrijfsterreinen te meten. Met dit nieuwe (papieren) instrument wil de provincie in totaal 15 procent besparen op de toekomstige behoefte aan bedrijfsterreinen.

Met de ruimtemeter kunnen de ambtenaren berekenen of de beschikbare ruimte op een bedrijfsterrein optimaal benut wordt. Bij nieuwe terreinen kijkt de provincie kritisch naar de verhouding tussen het hele terrein en de uitgeefbare kavels, de zogeheten bruto-netto verhouding. Ook het aantal vierkante meters bebouwing wordt via de meter in kaart gebracht.

Bij bestaande bebouwing gaat het vooral om winst uit herstructurering. Er wordt bijvoorbeeld aangetoond hoeveel ruimte collectief beheer van het terrein oplevert en hoe intensief ruimtegebruik letterlijk terrein kan winnen.

Reageer op dit artikel