nieuws

Rodamco Europe verwacht dit jaar hogere nettowinst

bouwbreed

rotterdam – Vastgoedbelegger Rodamco Europe verwacht dit jaar een hogere nettowinst te boeken dan eerder ingeschat. De winst zal 7 procent stijgen, ofwel uitkomen rond de 307 miljoen euro. Eerder rekende het vastgoedfonds nog op een winstgroei van 5 procent.

Dat heeft Rodamco Europe gisteren gemeld bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. De vastgoedbelegger is al een aardig eind op weg: tot en met september werd een nettowinst van 232 miljoen euro geboekt, een stijging met 11 procent.

De hogere winst is grotendeels te danken aan een miljoenenlening die de belegger deze zomer heeft uitgezet. Met de langlopende obligatielening kon Rodamco kortlopende schulden vervangen waarop hogere rentetarieven rustten.

Mede hierdoor vielen de rentelasten over de eerste negen maanden bijna 17 procent lager uit dan in dezelfde periode in 2002. In het derde kwartaal daalden de rentekosten ruim 15 procent tot 27 miljoen euro.

De kosteningreep zorgde ervoor dat de winst over het derde kwartaal 13 procent hoger uitkwam op 77 miljoen euro. De huuropbrengsten stegen 2,9 procent, dat is een stuk lager dan de stijging van 5,1 over de eerste zes maanden.

Volgens bestuursvoorzitter M. Hulshoff komt dat doordat de investeringen en verkopen elkaar afgelopen kwartaal ongeveer in evenwicht hebben gehouden. In voorgaande kwartalen haalde de belegger extra huur uit nieuwe aankopen. Verder zit Rodamco Europe steeds zwaarder in winkelcentra, waar de huren zich minder stormachtig ontwikkelingen dan in de kantorenmarkt.

Door de economische recessie moest de vastgoedbelegger zijn panden voor minder geld in de boeken zetten. De vastgoedportefeuille werd afgelopen kwartaal met 30 miljoen euro afgewaardeerd. Vooral kantoren, waaronder het hoofdkwartier van verzekeraar Aegon, werden lager ingeschat.

Economisch klimaat

Rodamco heeft de waarde van een deel van zijn bezittingen eerder onder de loep genomen dan gebruikelijk, juist wegens het gure economische klimaat. “Als er ergens pijn zit, dan slikken we dat vandaag en schuiven we het niet door naar morgen”, aldus de bestuursvoorzitter.

De belegger had eind september nog voor 335 miljoen euro projecten op stapel staan. In het afgelopen kwartaal trok de vastgoedbelegger zich terug uit twee bouwprojecten in Spanje. Een plan verliep niet vlot en het andere pastte niet langer in de verdeling van de Spaanse vastgoedportefeuille. De terugtocht heeft het bedrijf “een paar miljoen” euro gekost, aldus Hulshoff.

Reageer op dit artikel