nieuws

Robot ontpopt zich als zeer alerte bewaker

bouwbreed Premium

utrecht – t Is nog geen Robocop of Terminator, maar al wel een alerte bewaker van have en goed: de Mobile Security Robot (MOSRO). Volgens fabrikant Robowatch Technologies uit Berlijn de eerste in een serie geproduceerde mobiele bewakingsrobotten voor binnen die bijvoorbeeld kantoren, fabrieken en magazijnen bewaakt.

De Mosro 1 meldt onraad aan de centrale. Het radarsysteem herkent personen dwars door muren heen. Zo kan de robot mensen traceren op plaatsen waar een menselijke bewaker dat niet kan. De elektronische bewaker kent de vingerafdruk van zeshonderd geregistreerde medewerkers en onderscheidt die zo van ongewenste individuen. Het systeem vraagt de personen die het onderweg tegenkomt automatisch om identificatie en rapporteert de bevindingen. Vooralsnog �praat� de machine alleen in het Engels.

De mobiele bewakingsrobot weegt 25 kilo en meet in lengte en doorsnede respectievelijk 118 en 40 centimeter. De standaarduitvoering beweegt zich 14 uur door het te bewaken object. Als het toezicht langer duurt en oploopt tot enkele maanden of jaren kan de robot zich via een optioneel oplaadstation onderweg opladen zonder tussenkomst van personeel. Via de communicatietechnieken LAN, ISDN of GSM houdt de elektronische bewaker voortdurend contact met de computer van de centrale. Bij alarm springt daar een rood venster op. De centralist kan dan eventueel ingrijpen en de robot sturen of laten praten.

De robot neemt met ultrasoon sensoren ook kleine bewegingen waar en gebruikt dezelfde sensoren voor de eigen oriëntatie. Passieve infrarood sensoren nemen de warmte waar van bewegende personen terwijl actieve infrarood sensoren obstakels op de voorgeprogrammeerde route van de robot detecteren. Zodra het systeem iets verdachts ontwaart knipt de robot een flitslamp en een sirene aan.

Programmatuur

Op verzoek rust de fabrikant de Mosro 1 uit met een bewakingscamera die een verdacht object achttien keer dichterbij kan halen. Het systeem kan ook met een infrarode warmtecamera worden uitgerust. Door middel van �Intelligente� programmatuur onderscheidt de robot dieren van al dan niet gewenste mensen. De centralist kan de laatsten via een spreek/luister-verbinding uit een luidspreker en een microfoon naar hun bedoelingen vragen.

Robowatch Technologies levert op bestelling met extra functies waarmee het systeem SMS-berichten met de positie van de robot naar een GSM verstuurt. De robot kan ook een melding doen aan de handpalmcomputer van bijvoorbeeld een beveiligingsman. Zo�n computer verwerkt de signalen van maximaal twintig robots. Een dergelijke oplossing maakt een vaste meldkamer overbodig.

Naar keuze bouwt de Berlijnse fabrikant met specifieke sensoren een variant die voor rook en brand waakt. De Berlijnse fabrikant kan er maximaal 16 extra sensoren op monteren waarmee de robot onder meer speciale gassen ruikt, brand detecteert en temperatuurverhogingen en straling meet. Importeur voor Nederland is �4 Robots Fastening & Dispensing� uit Maarn.

Reageer op dit artikel