nieuws

Rabo ziet bezuinigingsdrift als gevaarlijke boemerang

bouwbreed

tilburg – De Rabobank waarschuwt voor de ernstige gevolgen van het kabinetsbeleid voor het midden- en kleinbedrijf. Door de opeenstapeling van bezuinigingen dreigen tal van kleinere ondernemers onderuit te gaan.

“Elke dag opnieuw hoor je van nieuwe bezuinigingsmaatregelen”, stelt Rabo-topman P. van Schijndel. “Ik ben beslist voor loonmatiging, maar wat ik nu hoor is alleen maar bezuiniging. De vraag is straks of het midden- en kleinbedrijf gepakt wordt door de werkloosheid of door de hoge druk op de eigen ondernemingen. Het gevaar van extra vraaguitval is levensgroot”.

De Rabobank adviseert de overheid om het midden- en kleinbedrijf uit de wind te houden. “Je moet jezelf niet kapotbezuinigen”, zegt Rabo-econoom W. Boonstra. “Van deze regering heb ik nog geen beleid gezien. Ik hoor alleen over de loonmaatregelen. De rest is nog niet vertaald in concrete maatregelen”. Mocht de bezuinigingsgolf voortdenderen, dan vreest Boonstra in 2004 zeer sterke werkgelegenheidseffecten.

Ook ten aanzien van de discussie over de hypotheekaftrek heeft de Rabobank grote bedenkingen. Terwijl de burger snakt naar rust heeft de regering het vuur weer laten oplaaien door de aftrek op de agenda te plaatsen.

Boonstra: “De eerste vraag is welk effect de beoogde maatregelen sorteren. De eerste berekeningen wijzen op negatieve gevolgen. Ondertussen is het kwaad al weer geschied dat de consument kopschuw is gemaakt. Besteding is een kwestie van psychologie. De regering doet er verstandig aan heel voorzichtig te zijn.”

Topman Van Schijndel van de Rabobank noemt het huidige vertrouwen van de consument heel laag. “De consument spaart tegen de klippen op. Daar valt niet tegen te bezuinigen.”

Reageer op dit artikel