nieuws

Paalfundering onder weg verzakt voor tweede keer

bouwbreed

den haag – De N210 bij Bergambacht is weer aan het verzakken. Waarschijnlijk zijn de palen onder twee van de funderingsbakken onder de weg bezweken.

De verzakking bedraagt inmiddels 30 centimeter. De provincie overweegt de weg te sluiten voor vrachtverkeer. Inmiddels is een tijdelijke verkeersinstallatie geplaatst om het verkeer om en over de as van de weg te leiden. Dit voorkomt dat te veel verkeer in een keer over de beschadigde bakken rijdt. De huidige verzakking gaat veel sneller dan de verzakking die in maart dit jaar op dezelfde weg is opgetreden.

De N210 bij Bergambacht is de enige ontsluitingsweg in de Krimpenerwaard en stamt uit de jaren dertig. De weg wordt veelvuldig gebruikt door vrachtverkeer om vanaf Utrecht snel in de Rotterdamse haven te komen. Door de slappe ondergrond is de weg onderheid. Op de palen is een betonnen bak gemaakt. Daarop ligt de eigenlijke weg. Zoals de huidige problemen bevestigen voldoet de constructie van de weg niet meer. Grondige renovatie of zelfs totaal vernieuwen is waarschijnlijk.

De provincie is doende te onderzoeken op welke wijze de problematiek rond de ontsluitingsweg moet worden aangepakt. Nieuwe richtlijnen voor aanleg en onderhoud van wegen bepalen dat een ontsluitingsweg �duurzaam veilig� moet worden aangelegd. Dat betekent onder meer dat er gescheiden rijbanen moeten komen. Door de slappe ondergrond kan er dus niet zomaar een nieuwe weg worden aangelegd. Dat vergt diepgaande studie en een toereikend budget. Bovendien moeten gronden worden aangekocht en moeten ook nog de nodige procedures worden doorlopen. Bij elkaar een tijdpad dat jaren vergt.

Tussentijds zal de bestaande N210 echter zo goed mogelijk in stand moeten worden gehouden. Gezien de eerdere verzakkingen valt dat niet mee.

Reageer op dit artikel