nieuws

Oude betonconstructie onder handen genomen Parkeerkelder precies geparkeerd Luxe appartementen

bouwbreed Premium

winterswijk – Kreeft Betontechniek uit Hoogveen heeft aan de voormalige Tricotfabriek in Winterswijk een megaklus van twee jaar. De volledige draag- en gevelconstructie wordt onder handen genomen. Ter illustratie: de betonreparateur zal 125.000 kilogram spuitbeton aanbrengen in de monumentale textielfabriek.

Al jarenlang hebben de elementen vrij spel in de twee leegstaande fabrieksgebouwen, in de volksmond de Spoelerij en het Wilhelmina-gebouw genoemd. Desondanks ziet de witte betonconstructie (volgens het systeem van Francois Hennebique) er eigenlijk nog best gaaf uit. Hier en daar is de wapening tevoorschijn gekomen, maar dit vormt geen onoverkomelijk probleem voor Kreeft. De gewapende monoliete betonconstructie uit 1912, ontworpen door wijlen architect A. Beltman, geldt als een van de eerste in zijn soort in Nederland. Beltman ontwikkelde een variant op het systeem van de Fransman. Hij koos voor een draagconstructie van beton om de brandgevoeligheid in fabrieken te verminderen.

De vloerdelen en kolommen in de voormalige spoelerij zijn gebaseerd op drie beuken met in het midden twee rijen onderslagbalken, ondersteund door kolommen. De vloervelden hebben telkens een overspanning van 2,25 meter. Om de dwarskrachten te verdelen, zijn de balken bij de oplegging verzwaard met beton. De vloerdelen zijn eveneens verzwaard, hoewel het lijkt of de vloerdelen een getoogde vorm hebben.

Doorstapelen

In het oudste deel van het zogeheten Wilhelmina-gebouw uit 1890 is een gietijzeren draagconstructie toegepast met een doorstapeling naar boven. De overgang van het doorstapelsysteem van gietijzer in de monoliete betonconstructie is prachtig te zien. De gietijzeren kolommen zijn met een klauw vastgemaakt aan de ijzeren draagbalk. Op het balkenraster ligt nog deels een vloer van bangkirai. Deze houten vloer wordt verwijderd. De gietijzer-constructie wordt schoongemaakt, bewerkt en afgewerkt.

Eveneens van gietijzer zijn de raamkozijnen met een roedeverdeling. Deze kozijnen worden in oude luister hersteld. De pilasters, waarvan sommige in slechte staat verkeren, worden voorzien van nieuw stucwerk, evenals de kroonlijst onder het dak die versierd is met friezen en consoles. Verder wordt het metselwerk waar nodig opnieuw gevoegd.

Commercieel directeur W. Scheper van Kreeft Betontechniek neemt een kijkje op de bouwplaats waar de kolommen en vloerdelen worden gestraald met water. De aanvang van een klus die voor Scheper twee jaar geleden al begonnen is.

“Toen hebben we in samenwerking met constructeur ABT en Tricot Dura Vermeer, WBC en WAM & Van Duren Bouw de betonconstructie uitvoerig onderzocht. Kernboringen zijn verricht om het carbonatieproces en de betonkwaliteit te meten. Het was verrassend te constateren dat het volume is toegenomen. Een andere verrassing was dat we aan de onderkant van de wapening een kalkspecielaag van enkele centimeters aantroffen. Dat komt heel weinig voor. We hebben destijds een proefvlak helemaal gestraald en opnieuw opgezet.”

Kreeft kwam ook tot de ontdekking dat de wapening niet gelijkmatig was verdeeld, maar met trossen in de constructie was gestopt. De hoge dichtheid van de wapening heeft gevolgen voor de keuze van de betonmortel.

“Wij hebben gekozen voor de Betec 322 en 330 van Deijs Betontechnieken uit Harderwijk. Deze mortel is een kunststof gemodificeerde spuitmortel (pcc, red.) voorzien van speciale kunststofvezels die zich vernetten in de massa. Daardoor bestaat weinig kans op scheurvorming bij grote laagdiktes. Wat ons betreft staan kwaliteit en duurzaamheid voorop; we praten hier over een geweldig monumentaal pand waar we 25 jaar ervaring in kwijt kunnen”, zegt Scheper enthousiast.

In de spoelerij en het Wilhelmina-gebouw worden de betonelementen onder hoge druk gestraald om de kalklagen te verwijderen. Daarna vindt het gridstralen plaats om een optimale hechting te verkrijgen voor het spuitbeton. Het aanbrengen van de mortel vereist in dit geval uiterste precisie, omdat de balklagen niet alle hetzelfde maatprofiel hebben. “Op het eerste oog lijkt dat wel zo, maar zo zie je maar dat vooronderzoek belangrijk is.”

Oorspronkelijke dilataties worden hersteld vanwege de verdeling van de de krachten in de constructie. Buiten wijst Scheper op de travee die met de nieuwe betonmortel, stucwerk en coating is afgewerkt. “Beschadigd stucwerk wordt verwijderd. Scheuren worden hersteld met een kunststof gemodificeerde reparatiemortel (pcc). Een dergelijke samenstelling bindt het materiaal goed en is duurzaam. We werken de buitenkant van de constructie af met een elastisch coatingsysteem.”

De Tricotfabriek is voor Kreeft veruit het grootste werk dat het bedrijf dit jaar onder handen heeft. “Een prachtig, open gebouw. Straks gaan we het inpakken voor de winter, we verwarmen de omgeving zodat we in de winter lang kunnen doorwerken. Dauwpunten op de constructie tijdens de betonreparatie kunnen we absoluut niet gebruiken. Een schrijvende hygrotachograaf zal dit dagelijks controleren.”

Projectgegevens

Opdrachtgever

De Woonplaats

VOF Tricot: Dura Vermeer, WBC Aannemingsbedrijf en WAM & Van Duren Bouw

de Architecten Cie

Constructeur

Betonrenovatie

Kreeft Betontechniek

Exploitatiekosten

12,7 miljoen euro

Het was passen en meten om de ondergrondse parkeerkelder tussen twee fabriekscomplexen te �parkeren�. Om geen beschadigingen aan de monumentale gebouwen te veroorzaken, moesten de damwanden hoogfrequent worden ingetrild. Op plaatsen waar de damwand onder de gebouwen komt, drukte de hydraulische vijzel de wand heel voorzichtig in de grond. De operatie is zonder schade verlopen. De parkeerkelder telt veertig parkeerplaatsen.

De Tricot-fabriek, bestaande uit het rechthoekige Wilhelmina-gebouw en de voormalige spoelerij, wordt omgetoverd tot een luxe appartementencomplex met fitness-centrum.

In het Wilhelmina-gebouw en de spoelerij komen respectievelijk 22 en vijftien appartementen met riante afmetingen. In vijf appartementen hebben de bewoners 200 vierkante meter vloeroppervlak tot hun beschikking met een verdiepingshoogte van 3,90 meter.

Kunststofvezels vernetten in de massa

Reageer op dit artikel